Pojdi na glavno vsebino

Tudi moški rabijo varnost

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Ženske včasih ponižujejo in rušijo moškega, ki ga ljubijo, in se tega ne zavedajo.

Običajno velja, da ženska pričakuje od moškega, da jo ščiti in brani s svojo močjo. Ob njem se želi počutiti varno pred nasiljem in računa na njegovo pomoč, če so razmere grobe. Če je mati, si želi od njega, da zaščiti družino, računa na njegovo ne le fizično, ampak tud psihično moč, ko je treba nositi velika bremena.

V resnici pa je moški enako ranljiv kot mi. Tudi on potrebuje občutke varnosti in le občutek čustvene zaščitenosti mu vliva potrebno moč. Biti varen ob svoji ženi je ena najglobljih potreb moškega, da se počuti ljubljenega. Želi si biti varen pred žolčno kritiko, varen pred grenko napadalnostjo in pikrimi pripombami, varen pred zaničljivim pogledom, varen pred zahtevami, ki jim ni kos. Varen ob njej.

Prav je, da povemo, česa smo potrebne, kaj nas rani, kaj nas jezi. A ne pozabimo, da se želimo tudi počutiti ljubljene. Moški pa svojo ljubezen skrije vase in se umakne pred nevarnostjo, če se počuti ogroženega pred žensko, ki mu postavlja pogoje, očita in ga ocenjuje. Če si želimo moškega, ki nam daje varnost, ki izraža svojo moč, in ki je lahko nežen, poskrbimo, da se bo lahko izražal in odpiral na varnem in da ga ne bo sram pred nami, ko bo ranljiv, negotov in neuspešen. Izražati moškemu svoje potrebe s spoštovanjem in v pozornem varovanju njegove časti ni nekaj, kar smo dolžne njemu, ampak nekaj, kar nam samim daje dostojanstvo in omogoča, da se doživljamo častno.

Kar pišem, seveda velja za pare, kjer še živi želja, da bi ostali v ljubezni, in kjer moški veliko stori za svojo žensko. A pogosto opažam, kako so moški lačni ali celo sestradani pogleda, s katerim smo jih nekoč zaljubljeno gledale in jim obetale, da bodo pri nas vedno nenadomestljivi in vredni občudovanja za tisto, kar imajo bistvenega v srcu.

Ni važno, kolikokrat so nas razočarali in mi njih, vedno spet se je mogoče vrniti tja, kjer smo se ljubili v popolni varnosti in je vsak od dveh čutil, da ima v drugem zavetje pred hudim.

Imeti dom pomeni, da ni treba, da se branim pred osebo, ki jo imam najrajši. Dom je zavetje, naj varuje oba.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...