Pojdi na glavno vsebino

Trpljenje kot peklenski stroj

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Trpljenje kot peklenski stroj

Ne ostajajmo v trpljenju, ker s tem rušimo svoj svet.

Bolečine so neizogibne, ostajanje v trpljenju pa je ena od možnosti. Pomeni, da zavračamo izhod, tiščimo oči pred možnostmi, ki obstajajo, tolčemo po roki, ki ponuja iskren dotik, zavračamo malo, ker hočemo več.

Vztrajanje v trpljenju ni naravna drža. Nobeno živo bitje ne počne tega. Žival se brani trpljenja, dokler more, morda omaga in umre, a na svoje trpljenje ni navezana. Samo človek se lahko naveže na svoje muke in v njih najde nekaj zase: vrednoto, ki ga poveliča v lastnih očeh, odkupovanje za krivdo, orožje proti dolžnikom, načrt maščevanja brez milosti.

Stati ob svoji bolečini na nedolžen način je izbira in dosežek čistih duš. Pomeni nenehno iskati vrnitev v življenje na sto in en način, do konca. Se izmikati grenkobi, poslušati v tišino, od kod se oglaša pesem tolažbe ... in iti za njo.

Okrog sebe vidim veliko bolečin, a še več vidim navezanosti na trpljenje. Vedno spet opažam, kako od tega nihče ne postane plemenit, nasprotno. Navezanost na muke se sprevrača v strup in včasih se mi zdi, da ob pogledu na osebo, ki se oklepa svojega trpljenja, slišim grom peklenskega stroja, ki ruši, lomi in koplje, da ob njej nič ne bo ostalo celo in živo.

Odlagajmo svoje bolečine vsak dan, nenehno, iščimo olajšanje, veselje, besede in dotike, ki oživljajo.

Bližajo se prazniki, ne stopajmo vanje obremenjeni. Tako lepo je je hoditi z lahkim korakom, pustiti za seboj svoje trpljenje, bolečine pa lahko mirno hodijo ob nas in ničesar ne uničujejo. Samo priče so, priče resnice, ki jo je potrebno upoštevati, da hodimo v pravo smer in v pravi družbi.

(nadaljevanje tega ćlanka najdete v članku Preobrazba bolečine)


Oznake: osebna rast trpljenje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...