Pojdi na glavno vsebino

Težek dan naj se zaključi z milino

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Težek dan naj se zaključi z milino

Odrinimo se navzgor, da se življenje lahko nadaljuje.

Važno je, da ovrednotimo težek dan, če smo ga izpeljali brez zadoščenj.

Opazimo, kaj si govorimo in potem spremenimo te stavke v nagovor, ki daje zavetje.

Ta dan sem izgubljala čas in nisem naredila nič koristnega ... Današnji dan dokazuje, da ne pridem nikamor.

Tudi danes se moje upanje ni uresničilo ... Tudi danes sem večkrat razočarala samo sebe ... Tudi druge sem prizadela ali razočarala po nepotrebnem ... Današnji dan ni imel smisla in tudi jutri ne bo nič bolje ...

Tako nagovarjanje sebe povečuje bolečino, povzroča otopelost in hiranje življenjske moči. Kdo nas je naučil tako govoriti s seboj? Kdo je bil s seboj krut na ta način? Izberimo novo pot v nagovarjanje sebe, ki prisluhne potrebi po zavetju, tolažbi in olajšanju, upanju in podpori. Povejmo si kaj čutečega, mehkega, ljubečega.

Kar se ni uresničilo danes, ni končna resnica o mojem prizadevanju. Zakaj naj bi bil prav ta dan najpomembnejši od vseh dokazov? ... Gotovo danes nisem dovolj mirna in pravična do sebe, da bi imela pregled nad vsem, kar je vredno upoštevanja ... Danes mi je bilo težko, kar pomeni, da rabim tolažbo in podporo kot vsak človek v bolečini. Želim se spoštovati, si dati zaledje, da lahko okrevam, tako kot bi to naredila za ljubo osebo ... Zato si hočem to dati v tisti meri, kot zmorem. Ne bom se po celodnevni stiski zdaj tepla po srcu. Kako bi ravnala s človekom, ki bi mu rada pomagala? Ali nisem potrebna dobre besede, da pridem k sebi? Kako bi objela otroka, ki ga čaka nov dan, on pa omaguje?

Težek dan lahko pred spancem postane mehko naročje, če odpremo srce svoji žalosti in jo nehamo preganjati, obsojati in odganjati. Naj nas zaziblje mir in sprava s seboj. Lahko si podarimo vsaj to: blag in nežen konec dneva, ki ne mine brez ljubezni.


Oznake: osebni razvoj samovzgoja mir


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...