Pojdi na glavno vsebino

Težave v družini: kdo jih ima?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Včasih dobivam žalostna pisma o tem, kako ima odrasli otrok hude težave in si noče pomagati.

Kot mati dobro vem, da so se otroci naučili odnosa do težav v življenju z mano. Seveda imajo svoj značaj, a drevesce raste v družinskem sadovnjaku.

Reševanje lastnih težav je sposobnost, ki se razvija počasi in na družinski sceni. Otrok gleda starše, kako rešujejo odnose, kako se odzivajo na ovire, na pritiske, na neuspehe, na trenja v družini, drug na drugega. Koliko si odrasli iskreno povejo, kaj jih boli ali moti? Koliko si zaupajo? Koliko čutijo, da drugi res želi in zna prisluhniti? Koliko se počutijo v odnosu svobodne? Koliko so veseli, da živijo skupaj? Koliko si upajo pogledati v svoje strahove, koliko uživajo življenje kljub razočaranjem?

To so ključna vprašanja, ne pa, kaj dela otrok.

Če želimo, da bo odrasli otrok ravnal drugače, da bo bolj pogumen, da bo bolj verjel vase, da se bo odprl in nam prisluhnil … potem pokažimo, kako se to dela. Ko bomo sami bolj odprti, ljubeči do samih sebe, bolj samostojni in svobodni, bolj ustvarjalni in brez zamer do kogarkoli … bo tudi odrasli otrok lahko sprostil svoje sile in se povezal z nami. Začutil bo, da vemo, o čem govorimo, ko mu priporočamo, naj skrbi zase, se ima rad in se loti težav – namesto da beži ali napada, se spreminja v žrtev ali se spreneveda. da vemo, kako težko se je premakniti v spremembe, ker smo to pot prehodili tudi sami.

Otroka zdravi moč našega lastnega življenja. Zdravi ga ljubezen, s katero se matere in očetje obračamo vsak nase in drug na drugega.

Ukvarjajmo se s sabo, če ljubimo svoje otroke.


Oznake: za starše


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...