Pojdi na glavno vsebino

Težave prinašajo darove

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Težave prinašajo darove

Kako doživljate besedo težava? Verjetno nam vsem zveni obremenjujoče. Pa vendar tudi vsi vemo, da težava, ki jo prerasemo, pusti za seboj svetlo sled, v katero se potem lahko vračamo po moč in vero vase.

Kar gre zlahka, pogosto tudi ne daje velikih zadoščenj. Predvsem pa nas naredi površne in zahtevne, tako da postanemo podobni razvajenim otrokom, ki obupujejo in se jezijo, čim se kaj zatakne pri uresničevanju lastnih želja. Na življenje začnemo gledati kot na nekaj, kar je toliko bolj uspešno, čim manj je težav, zapletov, razočaranj, zastojev, ovinkov.

Če bi se nam dogajalo samo vse, kar hočemo, bi ne prišli daleč. Zato nas razbremeni, če občutek »To je težava« povežemo z občutkom »Prehoditi tako pot je lepo «. Ali drugače: težave niso boleče, so samo nekaj drugega kot hoja po ravnem.

Vzpon na visoko goro ni nobena muka, če znamo vmes počivati, če vzamemo s seboj kaj, kar nas krepi, če iščemo sopotnike in če se ustavljamo v kočah, da si naberemo moči. Pot je lahko lepa, osrečujoča, polna odkritij in velikih, globokih spoznanj o lastni moči. Razgled z vrha gotovo prekaša zleknjenost ob reki v dolini, čeprav je tudi tisto užitek.

A samo od poležavanja ne moremo biti srečni. Ob vodi je posebno lepo, ko jo primahamo z vrha utrujeni in okrepljeni od prehojene poti. Ko se pred nami pojavi težava, se navadno prestrašimo, potem pa jezimo in življenju zamerimo. Če je težava velika, bodo ti občutki še ostrejši. Ker velike in male težave nastopajo vsak dan, mi pa mislimo, da bi jih ne smelo biti, lahko postane naše življenje zelo napeto in zagrenjeno.

Če nam daje varnost samo to, da gre vse po predvidevanjih, bomo vse življenje na okopih. Če pa pustimo težavam, da nemoteno vstopajo v naš dom in nam postanejo ti obiski dobrodošli. Utemeljeno si pričakujemo obdarovanost, obogatitev notranjega veselja nad seboj.

Težava odvije svoje darilo, ki nam ga je prinesla, šele tedaj, ko ji izkažemo čast. Če se vprašamo, kaj imamo lahko lepega, dobrega in ljubečega od nove težave, potem ne bo trajalo dolgo, da bomo to tudi odkrili.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...