Pojdi na glavno vsebino

Svobodna vez

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Svobodna vez

Zapustiti preteklost, obenem pa ohraniti ljubečo vez s sorodstvom ni ravno preprosta stvar.

Vsaka rodbina ima celo vrsto uničujočih navad, prepričanj , verig, ki ustavljajo življenje. Od tega se je treba odtrgati, prerezati žilo, ki napaja nesrečo.

To pa ni mogoče, če obenem ne vzpostavljamo ožilja, ki napaja življenje. Brez povezanosti z rodovnim telesom izkrvavimo.

Obenem pa je potrebno zapustiti nesrečo. Odkloniti vse ponujeno, kar duši, vse vsiljene obveznosti, ki nas morijo, vse podedovane zamere, neporavnane račune, nedopolnjene naloge. Vse to pripada tistim, ki jih ni več ali s katerimi ne želimo deliti skupne nesreče.

Sposobnost, da ločimo med tem, od česar se je potrebno nepovratno ločiti, in med tem, kar je lahko skupno in gradi, je ključnega pomena za naše življenje. To je ena od najpomembnejših vsebin Vere vase in Šole poslušanja in ena od največjih nevarnosti v neveščih postavitvah družine ali agresivnih terapijah, ki so danes zelo razširjene. Prebujeni obup, bolečina in uničevalnost, ki jih odkrijemo v sebi in svojem rodu, dobijo prosto pot, saj novo ožilje ljubezni ni vpostavljeno in tudi ne more biti vzpostavljeno v teku enega srečanja ali v zelo kratkem času. Tako nas pretres poveže z rodovnimi nesrečami in paghne v še globljo odvisnost od težke usode kot prej.

Pazimo torej, v kaj gremo, in preverimo, ali smo iz izkušenj, ki so obetale osvoboditev, prišli z več ali manj ljubezni v sebi, z več ali manj ljubeče povezanosti s svetom. Smo imeli ves čas, da dojamemo dar svojih korenin in da se naučimo ljubeče svobode, ki je možna?

Sorodstvo pa je potrebno tudi preseči. Svet je velik in odprt in vse, česar naš rod ne zna in ne omogoča.

Ne zapirajmo se, ker ostajanje v ozkem krogu skrbi za sorodstvo zastruplja našo ljubečo naravo, potrebno obzorja, novega in usode, ki bo res prerojena in po naši meri.

Z rojstvom smo Izročeni življenju in vsem ljudem, ne (le) sorodnikom.


Oznake: osebna rast sorodniki svoboda in povezanost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...