Pojdi na glavno vsebino

Svobodna ljubezen

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Svobodna ljubezen

Izrišimo svojo podobo svobodne ljubezni med odraslimi.

Poskusite občutiti, koliko bremen bi se nam odvalilo od srca, če bi čutili tako, kot nakazuje spodnja drža. Namesto prisilne odgovornosti za druge lahko odkrijemo, da ljubezen podarja svobodo nam in drugim, olajšanje in toplino.

 • Ne počutim se odgovorna zate, če se mi zdi, da siliš v nesrečo. Zame bi bila to nesreča, zate je očitno kaj drugega. Če iščeš trpljenje, pomeni, da ti nekaj daje, kar je zate zelo pomembno.
 • Tvoje zaupanje vame ni sad mojega prizadevanja, je dar, ki mi ga lahko daš ali ne. Truda polna ljubezen ni ljubezen. Dotikam se te z lahko roko in če te ne dosežem, sprejmem razdaljo.
 • Vabim te na skupno pot, a se ne borim s tvojim odporom. Če me ne spremljaš na mojih poteh, mi je jasno, da ti ni do tega. Povabim te, morda tudi večkrat, toda potem odložim svoja pričakovanja.
 • Svet je velik zate in zame, poln obilja. Nisva vse drug za drugega (drugo) in edino, kar imava. Brez grenkobe najdem način, da hodim tudi tja, kjer sem nahranjena po svoji meri, in je drugim zanimivo in všeč, kar tebi ni.
 • Ne čutim se dolžna, da te razumem z vseh vidikov, kajti veliko je ljudi okrog tebe, ki ti lahko pomagajo, če le želiš, te razumejo, so ti podobni.
 • Prihodnost odnosa je odprta zate in zame. Ne vem, kam me bo poneslo življenje, kaj bom takrat želela dati in kaj bo na prvem mestu. Svoje prihodnosti ne povezujem z izbirami drugih, nisem ti dolžna iz ljubezni slediti, kamorkoli greš s svojimi odločitvami.
 • Ne počutim se primorana kaj doseči zate, za vas. Poskušam graditi, kar je zame pravično in ljubeče, in če želite sodelovati, ste dobrodošli.
 • Cilji so moji in nikogar ne obvezujejo. Želim si samo prostovoljnega sodelovanja. Svobodni ste, da niste z mano v stvareh, ki me navdušujejo.
 • Ko imam težave v odnosih, se ukvarjam s sabo, ne z vami. Niste se dolžni spremeniti meni na ljubo, da mi bo lažje. Lahko ste taki, kot ste. Potem pa presodim, ali lahko ostajam ob vas taka, kot sem, in izberem. Ne pritožujem se in ne očitam, a tudi ne stiskam zob in ne trpim predolgo.
 • Svoje meje dajanja spoštujem. Samo v tistem, kar ugotovim, da lahko izpeljem z veseljem in iz srca, bom vztrajala.
 • Nate, ki me obsojaš in kritiziraš, gledam spoštljivo. Imaš razloge za vse, v kar te jezi. Zase vem, kaj je res in koliko je kritika pravična. Če te zanima, boš nekoč odkril(a) kaj bolj resničnega o meni. Svet ponuja odgovore vsem, ki jih iskreno iščejo.

Tradicionalni pristop je seveda drugačen. Zapre nas v ozdi svet jaz-ti-mi domači. Drugega ni. Zapoveduje, da sem za druge odgovorna, da ker sami ne zmorejo, zato naj naredim vse in več, če odklanjajo mojo bližino in pomoč. Naj potrpim, prepričujem, upam do konca in mimo dejstev. To me stane ogromno in drugi mojega siljenja »v njihovo dobro« ne cenijo, zato se zagrenim, skrijem bolečino in izčrpanost, postanem razočarana in v bistvu nasilno požrtvovalna oseba.

Tradicionalni pristop »ljubezni« je obvladoval vzgojo dolga stoletja in očitno ni ustvaril naroda, ki zmore družinsko kulturo varnega doma za otroška srca, prisrčne odrasle, pravičnost, veselje. Še danes pospešuje trpljenje, pijančevanje, omamo vsej vrst, nasilje, tekmovalnost, maščevalnost, sprenevedanje, hinavščino, bežanje, sprtost, in bedo v odnosih. Vrniti se je treba v srce, v bistvo človeka, razvezati ljubezen, svobodo in živost v sebi in tudi v drugih. Svobodne ljubezni med odraslimi se vsi šele učimo.


Oznake: osebna rast odnosi med odraslimi

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...