Pojdi na glavno vsebino

Stiska ob neuspešnosti lastnega otroka

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Moje misli ob prizoru, ki sem ga videla v bazenu. Gledam otroka, a vidim vse nas.

Mlada mama pripelje v bazen malo deklico, staro dve leti. Otrok v kopalkah prestrašeno pogleduje okrog v pričakovanju najhujšega. Izgubljeno dekletce stoji pred veliko vodo v krčeviti drži nekoga, ki je majhen in ne ve, kaj ga čaka, a se zaveda, da bo boleče. Ljudje okrog pa so veliki ih močni in razpolagajo z njegovim telesom, njegovih občutkov pa ne upoštevajo, ker jih mora premagati. Otrok ne ve za te načrte, a jih čuti.

Kako bi se počutili vi?

Vsak, ki gleda prizor, vidi, da želi deklica nazaj v mamino naročje na varno. A določeno je, da se bo učila plavati in premagala neutemeljene strahove.

Učitelj jo prepričuje in postavi v vodo. Otrok joka. Učitelj vztraja. Otrok še bolj joka. Mama se živčno preseda na stolu ob bazenu in ne poseže. Otrok joče in kliče mamo. Učitelj vztraja. Otrok vedno bolj kriči od strahu in nazadnje že hlipa in kliče mamo. Učitelj vztraja in deklici dopoveduje, da ni nič hudega.

Sprašujem se, kako lahko učiteluj misli, da bo otrok ob jokanju končno spremenil odnos do vode in se nazadnje prepričal, da je varno in lepo? Ali mi odrasli kdaj preidemo iz joka v veselo ukvarjanje z nečim, česar se bojimo, če le kdo vzraja?

Kaj je doživljala mama? Bilo je jasno, da ji je nerodno, ker je deklica bojazljiva, in da jo je sram, obenem pa ji je bilo hudo za deklico. A včasih starši sebe silimo v kaj, čemur srce nasprotuje, ker gre za »dobro« našega otroka.

Naš otrok, ki se boji in ne zmore premagati strahu ter odgovoriti na pričakovanja, v nas prikliče nas same, nebogljene in neuspešne. In kot ne znamo dati varnosti in časa njemu in zaupati, da bo nekoč uspel, tako ne znamo tega dati sebi.

Vsakokrat, ko vidim podobne prizore, pomislim, da je usoda naših otrok bistveno odvisna od tega, kar počnemo sami s seboj.


Oznake: za starše


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...