Pojdi na glavno vsebino

Stik in kratek stik

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

V dvoje smo kot žica za luč in stikalo. Le stik vzpostavi povezavo, da soba zasije za oba ali da glasba zaigra.

Med nami pogosto pride do kratkega stika. Dinamika tega dogajanja je pravzaprav preprosta. V povezavi je nekaj narobe.

V stiku, ko se zbližamo, steče energija in sproži se moč delovanja vseh vpletenih. Elektrika, ki lepo teče, omogoči aktivnost žic, brnenje stroja, luč, premikanje, ustvarjanje. Stik v vseh vpletenih dodaja možnosti, ovrednoti, kar vsakdo zmore in je. Žica lahko opravi svoje delo, stikalo tudi, in vse deluje, da nam je dobro in da kaj ustvarimo v razsvetljenem, ogretem in oživljenjem prostoru, v sproženem pretoku energije za vse, kar bi radi naredili zase ali za drugega.

Kratek stk pa vse ustavi. Prežge žico, pokvari stikala, ugasne in ohladi naš mali svet in vse obstoji. Nič več ne deluje in nobenega pretoka ni. Moč ni dostopna nikomur.

Zastoj potegne za sabo vse in treba je popraviti zadevo na več koncih. Povsod, kjer je nastala škoda.

Tako delujejo naši odnosi. Več je med nami kratkih stikov, bolj zastaja naše skupno življenje.

Lahko pa pazimo, kako prižigamo luč, lahko opazujemo kontakte, ali prav delujejo, vidimo, kje je kaj načeto in razmajano. Kratek stik ni strela z jasnega. V zanemarjenem domu, v odnosih, ki jih ne negujemo, je izpad energije predvidljiv.

Ne čakajmo na uničujoče kratke stike in ne mislimo, da bodo minili sami, če se ponavljajo. Napeljava je potrebna pregleda, obnove, vzdrževanja. Da je hiša varna, je potrebno vedeti, kje se kopiči možnost eksplozivnega izpada ljubezni. Lahko poskrbimo za vse to, preden bo napeljava resnično nevarna za odnose in bo zažigala in rušila.

Skrbimo za varen »dom« med nami. Pregledujemo stanje napetosti. Negujmo komunikacijo – pretok izražanja in poslušanja – da bo med nami zasijala mehka, topla svetloba vsakokrat, ko bomo stopili v stik. Da bo lahko zaživelo, kar nas povezuje, in da bo kolesje vsega, kar poganja naše veselje, lahko teklo kot dragocena, prenovljena povezovalna moč.

Od srčnih impulzov živimo, od stikov, ki nas prižigajo, da smo veliko nebo v ekspanziji.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...