Pojdi na glavno vsebino

Sreča sprejema samo prijetne goste

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Vzgojeni smo v prepričanju, da je sreča v doseganju pomembnih ciljev. Iz tega sledi pravilo, da je treba garati in potem zahtevati prisluženo uslišanost.

Pošteni, ljubeči in odprti naj bi bili zastonj oziroma zato, ker smo to prostovoljno izbrali kot svoj življenjski slog. A pogosto to delamo v prikriti zahtevnosti: če ne gre po načrtih, je življenje krivično!

Radost se pojavlja tudi zato, da nas odvadi tega pristopa.

Sreča nas vzame vase v trenutkih, ki so podarjeni zastonj in ne po našem naročilu. To je njena glavna in najgloblja skrivnost, temeljno sporočilo, ki ga posreduje. Če to dojamemo, se marsikaj obrne na glavo. Postavljeni smo v položaj skromnega človeškega bitja, ki se zaveda, da ne ukazuje življenju, in lahko zato sprejemamo darove, ki prihajajo vedno nepričakovano in nenaročeni.

Osrečujoče počutje je kraljevski prostor, v katerega smo lahko le povabljeni.

Vdreti ni mogoče, zasesti ga ni mogoče, opleniti ga ni mogoče, kupiti tudi ne. Presega nas in je nedostopen za vsakogar, ki se bliža oholo, pohlepno ali s prepričanjem, da se mu dogaja krivica, zaradi katere mora biti uslišan.

Gre za najbolj svobodno področje, ki obstaja. Radost veličastno stoji pred nami in molče govori, da nismo njeni gospodarji. Smo ljubljeni gostje in edino hvaležnost in skromnost nam omogočata dostop do ponujenega obilja. Zamera, jeza in zahtevnost se gostom ne prilegajo. Kdo bi z veseljem postregel sitnega, očitajočega in zahtevnega človeka na obisku?

Kdo bi ga vabil domov in se veselil njegove družbe?

Radost tudi noče, da se ponižujemo. Veseli se gosta, ki se zaveda svoje vrednosti in tega, da je njegova navzočnost blagodejna, pa tudi, da drugi ne more vedno deliti njegovih občutkov in potreb.

Kdor hodi po svetu v svojem preprostem siju poštenega, srčnega bitja, se vsak dan vsaj za hip znajde pred vrati Radosti in je povabljen na trenutek srečanja iz oči v oči z Njo, ki pozna našo bit do dna.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...