Pojdi na glavno vsebino

Sreča na smučkah

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Sreča na smučkah

Preberite to lepo pričevanje o tem, kako se otrok lahko nauči srečno smučati. Sama sem namreč doživela priganjanje in bolečino nerodnega otroka ... in mislim, da nisem edina. kAJ JE ČUTEČE POUČEVANJE?

Na srečanju v Šoli poslušanja Biser ob začetku seminarja pripovedujemo o izkušnjah, ki jih doživljamo kot najbolj žive. V članku boste našli jasne prvine Čutečega plesa, ki ga Josipa uči tudi na Šoli poslušanja, in ki vnaša v delo vsakega učitelja trajnostne spremembe v prid otrok in učitelja samega.

Hvala, Boštjan, za tvoje pričevanje.

Boštjan Zupanič: ZAKAJ UPORABLJAM POČASNOST PRI SMUČANJU?

Infuzija Življenja

Na srečanju v Šoli poslušanja Biser smo v krogu pripovedovali, kaj se nas je tisti teden zelo dotaknilo in je bilo najbolj živo v nas.

Učenec, ki so ga nekateri na smučanju že odpisali, me je zadnji dan smučanja, nekaj minut preden se je podal na progo, pred skupino z nasmehom pogledal in dejal;

»Učitelj je čarodej.«

»Se zavedaš, da imaš ta dar?«, me je 5 minut potem na malici vprašala učiteljica Alenka Rebula, ki nobene besede ne izreče, ker ne ve kaj bi rekla.

Prikimal sem.

»Napiši članek ZAKAJ UPORABLJAM POČASNOST PRI SMUČANJU?« me je nagovorila Alenka.

Dolgo sem odlašal. In vendar počasi začel.

Zakaj pri učenju smučanja uporabljam počasnost?

Nobena skrivnost ni, da mi je ena od profesoric v šolah v naravi odkrito povedala, da bo dala začetnike pri smučanju in tudi pri plavanju meni. In dodala: "Ti imaš živce."

Spomnim se, da mi je smučarska učiteljica decembra lani na smučišču rekla; »Boško, ti še ne boš šel na vlečnico s tvojimi?«

»Popoldan« sem dejal. Bil je že tretji dan šole v naravi, ko je večina skupin že drvela po belih poljanah.

Prepričan sem bil v svojo odločitev, globoko pomirjen v svojo počasnost podajanja smučarske snovi. Zavedajoč se, da so občutki varnosti za smučarje temeljnega pomena. In dopuščanje možnosti, da lahko moja celotna smučarska reprezentanca prav zaradi temeljev zgrajenih na smučarski varnosti in zaupanju vase, v nekem trenutku ... doseže kvantni preskok, saj bodo smučarji prihodnje zavoje lažje rojevali iz rodovitne motorične baze informacij.

Čeprav nekateri učenci v skupini hitro osvojijo zaustavljanje in preproste spremembe smeri smučanja, pa je za druge smučarska abeceda težji zalogaj.

Zato se zavedam, da je ustvarjanje dobre osnovne smučarske baze in ponavljanje, počasno utrjevanje, bistveno za varno in uspešno nadaljevanje smučarjeve poti.

Široka motorična baza informacij je hvaležna popotnica za celični spomin smučarja, saj lahko smučar v nadaljnih smučarskih (predvidenih ali nepredvidenih) nalogah računa nase, in iz svoje obstoječe smučarske celične zakladnice prikliče zaklade, ki mu pri bolj ali manj zahtevnih smučarskih situacijah dobro služijo.

Počasnost pri učenju smučanja zame pomeni, da budno spremljam učence in jih za najmanjše premike v osvajanju smučarskega znanja iskreno pohvalim. In podprem.

Zavedam se, da če želim, da se učenec nauči smučati varno in hitro, kar se verjetno tudi želi, se mora najprej naučiti smučati varno in počasi.

------------------

Pa še moje opažanje: živali učije svoje mladičke z občutkom za to, kar zmorejo. Samo ljudje preganjajo svoje otroke, prehitevajo čas in znajo narediti iz gibanja muko ...


Oznake: za starše uvajanje otrok v šport

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...