Pojdi na glavno vsebino

Spust v globino in vračanje

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Spust v globino in vračanje

Lahko se spustimo v globino svoje žalosti, jeze ali uničevalnosti, da jo bolje spoznamo in sprejmemo, a se znamo potem vračati na svetlo?

Potapljanje v najmočnejša čustva je koristno le, če ga vodi navezanost na dobro, trden namen vračanja v čisto življenje in povezanost. Za oboje je potrebna moč dobrega.

Potrebna je prisotnost varuha dobrega v nas, ki nas vešče spremlja navzdol in potem nazaj. Samouki ne izplavajo, samoprecenjevanje nas odnese.

Na dnu tega globokega in temnega morja je potreben močan odriv, da se zaženemo spet navzgor. Težnja, da bi se prepustili mrazu, ki nas zajame, je zelo močna. Odnehati, se vdati, si govoriti, da je itak vseeno … To so občutki, ki preprečujejo vračanje. Nekateri ljudje, ki potonejo v svojo najglobljo žalost ali uničevalnost, potem ne najdejo več moči, da bi se dvignili in zaživeli svetlobo. Nekateri, ki nočejo spremstva in tudi slutijo, da srečanja s svojimi čustvi in vračanja ne bi zmogli, se globine branijo in prav je tako.

Tudi pri dviganju navzgor je potreben varuh, ki pozna dobro v nas in ga zna spremljati. Kar temnega prinesemo na dan, potrebuje stik z zemljo, z delavnostjo, s konkretnimi dejanji in koraki, da se v vsakdanjosti preobrazi. A potrebno je ustvarjalno delo ob veščem učitelju.

Dviganje razkrije ogromno moč dobrega in velikega v nas, stik z dnom pa vse, kar je potrebno predelati in zapustiti. Imeti v sebi čisto globinsko življenjsko moč, jasen pogled vase in razpolaganje s seboj, moč povezovanja z najboljšim v sebi … to pa je tisto, kar nam podari obljubljeno deželo življenja brez uničevalnosti.

Ne ustvarimo je ne z improvizacijo ne z iluzijam, da se bo kaj samo rešilo ali da sami zmoremo vse, ampak s trajnostnim učenjem odnosov v krogu iskrenih sopotnikov. Naj se torej se vsak spust navzdol konča z vdihom še globlje svobode in svetlobe v trenutku, ko spet zajamemo življenje. Dvojno dihanje zmoremo, odkrijmo to čudovito sposobnost ozaveščenega bitja v sebi!


Oznake: osebna rast globina

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...