Pojdi na glavno vsebino

Sprememba zdaj, živost zdaj

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Sprememba zdaj, živost zdaj

Razširilo se je prepričanje (na podlagi površne psihologije), da se bo naše življenje spremenilo potem, ko bomo odkrili rane svojega otroštva ali napake svojega življenja. A o tem lahko vemo vse, pa nam ni nič lažje.

Najti in obsoditi domnevnega krivca (drugega ali sebe) še nikogar ni vrnilo v življenje in veselje.

Edino, kar res kaj spremeni v občutenju sebe, drugih, življenja, je najprej dojeti, kakšni odrasli smo in kaj ZDAJ v malih stvareh delamo, kar nas onesrečuje, ustavlja, preusmerja proč od svojega srčnega bistva, narave in živosti. Ni važno, kdo je glavni krivec, da delujemo proti sebi, edino pomembno je, da se to neha. Če ob tem poteka terapija, v redu, a če se selimo od terapevta do terapevta in ne naredimo ničesar drugače, je vse zaman.

Zato je najvažnejše in edino bistveno, da danes v malih stvareh REDNO delamo kaj DRUGEGA glede na to, v kaj nas žene po starem in je bilo že neštetokrat na vrsti. Ne potrebujemo radikalnih in velikih dejanj, običajno gredo v nič. Potrebujemo postopno rast globokih korenin, vsak dan milimeter globlje, da odženemo visoko, z novimi vejami.

Malo drugačen korak sproži malo drugačne posledice, ki potem delujejo na nas in izkušnja sveta postaja drugačna.

Zato je dobro vsak dan opaziti (najbolje zvečer), kaj smo naredili po starem, kaj pa bolj sveže. In kako je delovalo. In sveže opaziti, nadgraditi, krepiti. Ponesti v nov dan.

Konec leta bomo lahko opazili, da nas je seštevek malenkosti pripeljal v občutenje življenje in izkušnje, ki jih še nikoli ni bilo.

Iščimo ljudi, ki nam pomagajo delati male nove stvari na tej poti. Veliko je možnih odločitev: drugačni pogovori in srečanja, oditi od doma drugače kot običajno, biti doma na trenutke drugačni kot vedno, speljati obveznosti drugače, voziti avto drugače, biti v trgovini malo drugače, se odzivati na neznance drugače kot vedno.

Nedolžen pogled veverice, ki živi vsak svoj trenutek brez gledanja nazaj, je lahko važen opomin o tem, kaj zmoremo in ne.

Ali ni res, da imamo neizmerno več orodij in moči za poseganje v svet kot ta živalca? In vendar se tako pogosto doživljamo kot nemočne! A ujeti smo v um, ki premlleva in zavira, manjka nam nedolžna predanost življenju, ki jo ima veverica,

Vsako drobno in navidezno premajhno dejanje pride prav, vse je setev novih dogodkov.

Srečno novo leto je lepo voščilo, zaželimo tudi samim sebi veliko trenutkov, vsaj enega na dan, ko si omogočamo, da se dogaja pravo življenje!


Oznake: osebna rast spremembe

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...