Pojdi na glavno vsebino

Sprejeti staranje in odkriti zaklad

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Sprejeti ne pomeni, da se vdamo. Pomeni dopustiti, da se razkrije novo.

Staranje pomeni, da so nekatere lepe, lahke in poznane izkušnje za nami. Čutiti svežino, gibčnost, moč telesa ... iti kamorkoli brez truda, biti neomenjeno delavni in pripravljeni za karkoli.

Mnogi take mladosti seveda niso užili, tako kot niso otroštva. In takim je še posebno hudo, če mislijo, kaj vse so zamudili, kar se ne vrne. Ljudske pesmi pa seveda to podčrtujejo, saj slonijo na izročilu preteklih rodov, ki so poznali predvsem garanje in pomanjkanje časa in priložnosti za nežen in ustvarjalen odnos do življenja.

Staranje pa je lahko skrivnostno bogata izkušnja in nas obdari na mnoge in nepoznane načine.

Odkrijemo jih samo, če mislimo, da obstajajo lepote, ki jih še ne poznamo, novi cilji, ki jih še nikoli nismo videli pred seboj, občutki, ki so neizčrpna zakladnica in nas lahko popeljejo v nove svetove.

Starost nima nič skupnega z mladostjo, zato poskusi obnavljanja mladosti ne privedejo nikamor razen v bolečino in žalost. Staranje ima svojo dimenzijo, svoj duhovni svet, svojo moč, svoje darove, svoje meje - tako kot mladost. A zato, da vse to užijemo, se je treba vživeti v novo s celim bitjem in s polnim zaupanjem.

Pubertetnik se boji telesa, ki se spreminja. Tudi na starost se začnemo bati telesa, ki se spreminja. Toda telo ni star stroj, ki odpoveduje, ni stara žival, ki hira, telo je za človeka prostor njegovega doživljanja in ga ponazarja. Človeško telo zna prehajati v nove oblike živosti: te pa lahko odkrijemo le, če pozabimo vse, kar so nas učili o staranju.

Ni nujno, da bo spomin opešal, ni nujno, da bomo sključeni, ni nujno, da bomo okorni in težki, žalostno zgubani in neprijetni na pogled. Staranje lahko iz nas ustvari kaj drugega, kar čutimo, da nas navdihuje, in se temu posvetimo. Dejstvo, da večina doživlja starost kot propadanje, pomeni le, da to večina misli in dela, ne pa, da je to edina možnost vsakega človeka. Človek je veliko več kot njegova biologija. Če jo upošteva, raziskuje in ustvarjalno sodeluje, jo lahko doživlja svobodno.

Srečno starost začnemo graditi že zgodaj, ko si upamo misliti drugače kot večina. A tudi na stara leta je možno obrniti smer in na vsakem križišču spet ubrati pot, kjer nihče ne hodi.

Tam srečamo ljudi, ki znajo biti drugačni, polno živi, bogati in sijoči do konca. Živi in navdihujoči tudi v žalosti, ko ta pride. Pridružimo se jim.

Ustvarjati drugačno starost je veličastno in zelo osebno delo.

In za nekatere prva priložnost, da spremenijo svojo usodo, kot so si jo nekoč naložili .


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...