Pojdi na glavno vsebino

Sprejemati ljubezen je sposobnost

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Sprejemati ljubezen je sposobnost

Nekaj misli s predavanja za tiste, ki niste mogli priti.

Sprejemati ljubezen je sposobnost, ki jo razvijamo že kot otroci. Naučimo se, da so starši srečni, ko jim izkazujemo svojo ljubezen, da se odprejo in veselijo našega bitja. Tako izkusimo, da smo darilo za svet in da drugi radi sprejemajo, kar znamo dati,  in da nas to povezuje.

Sprejeti ljubezen pomeni, da smo velikodušni.Pripravljeni smo se odpreti stiku, ki nas oplaja. Drugemu dovolimo, da se približa, da se dotakne našega srca. Pustimo mu, da pokaže, kar želi dati, in da se očuti ovredotenega. Počastimo ga, ker lahko doživi, da je bogat in cenjen, ko prihaja s svojim darom: z objemom, z besedo, z darilom.

TUstavlja nas las lahko veliko ovir: prisilna skrpmnost, s katero dušimo svojo pristno potrebo, da bi dobili pohvale, priznanja in občutili vrednost svojega bitja. Će si ne pustimo čutiti, kako dobro nam denejo pohvala, nežen dotik, darilo ..., drugega odklanjamo in dajemo o sebi vtis, da ne potrebujemo nikogar. Kar ponuja, ni zaželeno. 

Ustavlja nas tudi to, da ne vemo, kako se odzvati. Nekateri bi se najraje kar skrili. A bolj se učimo spustiti vase veselje, reči hvala in tudi sami kaj podobnega dati, bolje nam gre in življenje se otopli.

Sprejemanje ljubezni pomenu tudi, da se znamo vživeti v tistega, ki bi nam rad nekaj dal. Včasih nam podarijo kaj, kar nam ni všeč ali ni tisto, kar bi radi dobili. Toda drugi je dal, kar zmore in zna in v vsakem primeru je pokazal, da misli na nas in da želi nekaj podariti. Prav je sprejeti dar, ki ni po našem okusu, in biti hvaležni za srce, ki ga je drugi vložil. Ob drugi priložnosti pa poskrbimo, da mu povemo, kaj si želimo in česa ne, da nam bo bo lažje ustregel.

sprejemanje ljubezni, pohval in občudovanja je velikodušnost, je oblika dajanja. S svojo hvaležnostjo in izkazanim veseljem delamo svet okrog sebe prazničen in ljubezniv. V takem vzdušju se razvije navada medsebojnega obdarovanja, pozornosti in pretakanja ovrednotenosti med ljudmi: prvi se počutijo bogate, ker dobijo, drugi, ker dajo, in vloge se zamenjujejo v živem krogu ljubezni.

Sprejemanje ljubezni nas varuje pred tem, da bi se počutili uboge in prezrte, ker iz nas naredi zbiralnike svetlobe. Naučlimo se ujeti vse, kar je lepega okrog nas, pa naj bo še tako majhno, in potem oddajamo ta prejeti sij. 

Sprejemajmo, da bomo lahko veliko dali.


Oznake: osebni razvoj ljubezen stik hvaležnost


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...