Pojdi na glavno vsebino

Spoštujte me!

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Spoštujte me!

Navadno znamo le zahtevati spoštovanje in biti prizadeti, če ga ni. Doseči spoštovanje pa je zahteven daljši proces pravične izmenjave.

Preden kaj hočemo od drugih, bi bilo dobro pogledati, ali znamo mi sami to izpeljati v odnosu do sebe. Ali obvladamo vse stopnje in korake, ki omogočajo razvoj spoštljivega odnosa do sebe? Tu gre namreč za veliko prehodov in stopenj zorenja. Če ne vemo, kako (ne)spoštovanje deluje, ne moremo drugim jasno izražati svoje želje po spoštovanju.

  • Smo dosledni, ko se za kaj odločimo? Lahko računamo nase?
  • Spoštujemo svoje meje in si ne domišljamo, da zmoremo več, kot je res?
  • Opažamo vse, kar prejemamo, spoštujemo prejeto in skušamo vedno hvaležno vračati dobro?
  • Se vživljamo v druge in razumemo, kako jim je ob naših odzivih, pa čeprav se ne strinjamo?
  • Spoštujemo dejstvo, da drugi nekaterih naših potreb ne morejo dojeti?
  • Izsiljujemo podporo ali jo gremo iskat, kjer jo radi in prostovoljni nudijo?

Že tu jasno vidimo, da zadeva ni preprosta in da ne gre za to, da udarimo po mizi in zahtevamo. Zahtevati je namreč nespoštljivo. Povabiti, prositi in želeti pa je spoštljivo.

Kaj drugi doživljajo ob nas? Sprejetost? Varnost? Pomembnost? Razumevanje? Ovrednotenost? Strpnost? Če tega ne preverimo, je vsako pričakovanje, da bomo kaj dobili v zameno, prazno.

Skratka, zahtevati spoštovanja ni mogoče. Lahko pa se odzivamo spoštljivo mi sami in opažamo, kaj drugi s tem naredijo. Nekateri bodo postopoma tudi sami preobrazili odnos z nami ter postajali vse bolj spoštljivi. Drugi bodo taktično popustili v pričakovanju, da odnehamo. Tretji bodo poskušali z zastraševanjem, podtikanjem, izsiljevanjem … dokler se ne prepričajo, da uspeha ni. Soljudje lahko tudi nihajo med vsemi temi pristopi. A tisti, ki naj bi držal krmilo svoje barke in videl cilj, smo mi.

Biti spoštovani od mnogih je velik dosežek. Pomeni, da smo se povezali s pravimi ljudmi in šli skozi procese, ki so nas rešili iluzij, sprenevedanja in umikanja. Ostati v občutku spoštovanja do sebe in drugega tudi v primeru, ko se srečujemo s podlostjo ali nasiljem, je zahtevno, a ne nemogoče.

Spoštovanje lahko vzpostavimo kot svojo lastno držo in gremo v svet s tem sporočilom. Ko svet odgovarja, se v svoji jasnosti odločamo, kaj s temi odgovori, ki so lahko spoštljivi ali ne.

Doseženo spoštovanje je nagrada za vse, kar si priznamo in preobrazimo, na svoji poti. Ni nekaj, kar bi nam lahko kdo podaril.

Graditi spoštovanje nam daje moč, ki je nič ne more ponižati.


Oznake: osebna rast spoštovanje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...