Pojdi na glavno vsebino

Slovo od premlevanja

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Slovo od premlevanja

Premlevanje ustavlja besede, ki iščejo pot.

Preprost način, da nehamo premlevati, je opazovati, kako se v resnici NE pripravljamo, da bomo kaj povedali, se iskreno izrazili. Pred sabo nekaj igramo kot igralec, ki se uči za nastop, ki ga nikoli ne bo. Sicer potem včasih kaj rečemo, kar pa ni niti podobno stavkom, ki smo si jih pripravljali. Torej v resnici NE povemo tega, kar smo »pripravljali«. Morda kdaj začnemo, a potem nam uide kaj drugega, se zapletemo in se konča čisto drugače, kot smo želeli. Ali pa takoj umolknemo.

Skratka: v premlevanju si pripravljamo nagovore, ki jih nikoli ne izpeljemo. Se morda spomnite vsaj enega primera, ko ste res izpeljali pripravljeni samogovor tako, kot je bil nastavljen? Krasen primer takega samogovora je Kafkovo neodposlano Pismo očetu. Tudi pisma so namreč navadno samogovori in v srečanju v živo se pokaže, da je res tako.

Živa prisotnost drugega nas spravi v stanje, v katerem odpovedo vsi racionalni nameni in premlevanje se pokaže v vsej svoji nemoči.

Prav zato se premlevanje nikoli ne konča, saj gre za ponavljajoče stavke, ki ne najdejo izhoda, in nas obsedajo in jim v resnici nismo kos. A iluzija deluje naprej in v premlevanju si domišljamo, da govorimo zares.

Preprost način, da nehamo premlevati, je opaziti in priznati, kako se v resnici NE pripravljamo, da bomo kaj povedali, se iskreno izrazili. V globini čutimo, da ne zmoremo, ne znamo, se bojimo, smo ranjeni in divji.

Izhod je v tem, da se pripravimo zares, spregovorimo zares in potem preverimo, kaj sledi, in nadaljujemo, dokler cilj ni dosežen. Vzamemo si ves potrebni čas, ne hitimo, ne izsiljujejmo ničesar. Učinkoviti so samo kratki stavki, majhna, skromna, jasna sporočila s točnim ciljem, ob katerem pa vztrajamo. Postopoma potem napredujemo in postajamo sposobni iz magme in lave, ki se vali v nas, poslati v svet kaj živega, preglednega, jasnega, kar nas zbliža z drugimi ali vsaj prepreči, da bi slabšali zaplete. Delovanje nas reši premlevanja, zapravljanja časa in obsedenosti notranjega življenja.

Ob spremstvu in podpori ljudi, ki to znajo, lahko napredujemo iz tedna v teden, iz leta v leto, in zaživimo mir srca in odnosov. Idealnega razumevanja seveda ne dosežemo, a konča se zaletavanje v zid, v katerem samo izgubljamo in ranimo druge in sebe.

Slovo od premlevanja je slovo od obupa, pasivnosti in sprenevedanja ter začetek osvobajanja.


Oznake: osebna rast premlevanje odnosi


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...