Pojdi na glavno vsebino

Skušnjave ali vožnja med brzicami vsakdanjosti

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Skušnjava ... je to še aktualna beseda?Vse duhovne tradicije poznajo ta pojem, v katerem je veliko modrosti in spoštovanja do človeka, če seveda besedo razumemo blagodejno. Ljudje so od nekdaj vedeli, da je pot do cilja polna pasti.Mi pa pogosto podcenjujemo privlačnost vsega, kar nas preusmerja v nemoč.

Skušnjavo razumem kot najlažjo in avtomatizirano možnost, da se počutim takoj bolje in da odstranim nelagodje. V bistvu gre za odločitev, ki se ponuja.

Moja sposobnost, da se ustavim, zberem in odločim, je na preizkušnji.

Stojim med izbiro, ki odgovarja mojim globljim potrebam, in tisto, ki je najbolj pri roki.

Globlje potrebe praviloma vedno nakažejo tudi ovire. Skušnjava me vabi, naj iščem pot brez ovir, da bo šlo hitreje in lažje.

Nekaj primerov.

Mudi se mi, zato si ne vzamem časa za odločanje, ko bi bilo pametno (skušnjava površnega pospeševanja).

Zelo sem utrujena, zato se raje najem, kot da bi poiskala zamudnejši način, da se pomirim (skušnjava podcenjevanja svoje potrebe po času zase).

Vidim nekaj lepega in tisto kupim, čeprav mi bo že jutri odveč (skušnjava nespoštovanja lastnega denarja).

Ustrežem osebi, ki mi nekaj vsiljuje (skušnjava samoodrekanja za ljubi mir).

Prezrem željo bližnje osebe po posluhu in stiku, ker bi raje končala, kar delam, pa sem si tako želela stika (skušnjava zamenjanih prioritet).

Gledam televizijo, kjer ni nič pametnega, namesto da bi občutila, česa si res želim (skušnjava brezbrižnosti do sebe).

Očitno ne gre za to, da mi kdo kaj zapoveduje in da me preganja krivda. Gre za to, da imam močne potrebe, ki me vznemirjajo, a se jim ne posvetim.

Moč skušnjave je v tem, da preusmerja preoč od pozornosti do sebe in zato proč od uresničevanja svojih želja.

V zanimivi knjigi, o kateri bom še pisala, sem prebrala, da je volja nekaj, kar odteka iz ure v uro.

Dnevna zaloga volje in moči izbiranja je omejena in se niža z vsako odločitvijo, še zlasti, če je izbira naporna ( o tem drugič). Kdor se izpostavlja svojim poznanim skušnjavam in povrh še v času, ko je volja že skoraj izčrpana, s sabo ravna krivično. Ne daje si možnosti, da bi zmagal.

Skratka, nujna je preventiva. Poznamo se in vemo, kaj nas zavede. Skušnjava izgubi moč, če se ji izogibamo, boj je izguba energije. Zato si organizirajmo dan, odnose in opravke na način, da bo čim manj prostora za vse, kar ovira naše izbire glede na pristne in glavne potrebe.

Boljši je urnik z obveznimi opornimi točkami zbranosti, miru in jasnosti, ki zavarujejo našo pot, kot pa improvizacija, ki zahteva delo z ovirami in zraven še prerivanje med sprotnimi skušnjavami …Kdaj se bom oddahnila? Kje? Kako? Kaj bom jedla? Kaj bom najprej narfedila, ko pridem iz službe? ....

Samo pomislite, kako je, če začnete prosti dan brez jasne slike o tem, česa ste potrebni, in brez odločenosti, da si boste podarili vsaj nekaj. In brez jasne umestitve tega v čas (kdaj pride to na vrsto). Poznate take dneve, ki se porazgubijo v nič?

Sama odlično poznam ta pojav, zato sem napisala ta članek ...


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...