Pojdi na glavno vsebino

Se še bojimo avtoritet?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Se še bojimo avtoritet?

Danes se še bojimo, a drugače.

Zdi se, da se danes ljudje ne bojijo več toliko določene vloge (starši, učitelji, delodajalci, direktorji, duhovniki, zdravniki). Včasih je to delovalo. Danes se bojijo TONA, drže, v kateri kdo nastopi, pa čeprav njegova družbena vloga ni visoka. Če je oseba zadirčna, objestna, ukazovalna, toga, polna sebe, zahtevna, nesposobna poslušati ... to večini ljudi požene strah v kosti. (opažanje povzemam iz članka revije Riza, ki je opravila to raziskavo) Celo, če v tem tonu ukazuje majhen otrok, lahko spremeni starše v preplašene in ubogljive osebe. Surov pacient lahko tako deluje na občutljivo zdravnico. Ker je primitivizma vedno več, se ljudje vse bolj delimo v dve veliki skupini: tisti polni sebe (besedno, fizično, čustveno objestni in nasilni) ter tisti, ki se umikajo. Ta razlaga pojasnjuje, zakaj na primer hladen in zahteven učitelj lahko deluje zastrašujoče in doseže od učencev poslušnost in delavnost, prijazen, a krhek učitelj pa doživlja, da mu hodijo po glavi in da ga starši obravnavajo kot cunjo.

Kako iz tega?

Najprej je važno, da se tega zavemo. Potem pa nas reši to, da pogledamo vase, bolje spoznamo svoje vire moči in zasluge, se jih naučimo izražati in braniti. Skratka, da se naučimo ostajati na svojem tiru, namesto da se pustimo iztiriti prvemu objestnežu na svoji poti.

Doseči spoštovanje je bilo vedno zahtevna stvar, čeprav so vloge včasih nekaj zalegle in so se ljudje radi zatekli v poklice, ki so obetali zaščito pred zunanjimi napadi in razvrednotenjem. Danes je drugače in bolj kot kdajkoli je jasno, da brez osebne rasti in notranje moči ni mogoče biti kos nasilju v odnosih in širši družbi. Opažam, da ljudje hodijo na vsa mogoča izobraževanja in delavnice, a te vsebine praviloma niso v ospredju. Kadar kdo pometa z nami, nam sanjariti o duhovnih dimenzijah brezpogojne ljubezni ne pomaga, tako kot ne pomaga, da obvladamo še dva jezika več. Pridobivanje globokega samospoštovanja je težko tržiti kot poceni blago, ki ga je modoče kupiti poceni in takoj uživati. Ponujati hitre uspehe je nepošteno. Človek potrebuje kar nekaj časa in veliko vaje, da se nauči dvigati glavo in govoriti kot oseba, ki nekaj da nase.

Zato poglejmo, pred kom se nam tresejo kolena in kolikokrat na dan in pred kom se takoj odpovemo svojim željam. In vedeli bomo, česa smo potrebni in koliko.


Oznake: osebna rast samospoštovanje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...