Pojdi na glavno vsebino

Sanje pomagajo, iluzije rušijo

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Na zadnji delavnici Vere vase smo ugotovili, da je med sanjami in iluzijami bistvena razlika in da to zelo pomembno ločevati. Brez sanj se zagrenimo in takrat nastopijo strupene iluzije.

Sanje poganja naša ljubeča narava, naša potreba, da bi se uresničili. V sanjah občudujemo lepoto in veličino, obujamo pripravljenost na delo, čutimo ljubezen do sebe in zaupanje v možnosti, spoštovanje in varovanje svoje edinstvenosti. Sanje nas vračajo v vitalnost vsakega novorojenega bitja.

Iluzije pa so polne naboja, jeze, žalosti, zamere, bolečine, norega garanja ali pasivnosti (ali izmenično enega in drugega.)

Nekaj primerov …

Sanjati idealno mamo pomeni, da si napišem pismo, kot bi ga želela dobiti od mame (očeta) svojih sanj in si ga brati in čutiti, da mi je toplo pri srcu. Iluzija pa je hrepenenje po tem, da se resnična mama (oče) spremeni in vse razume in prizna ter mi končno nudi, kar ne more. Sanja mi pomaga, da svojo resnično mamo (resničnega očeta) sprejmem in najdem druge ljudi, ki mi dajo, kar starši ne morejo, iluzija pa me preganja in muči, da hlepim po tem, kar nikoli ne bo moje.

Sanjati bogastvo pomeni, da vsak dan naredim kaj, da se učim ravnati z denarjem, zaslužiti, varčevati, se pravilno odločati, iskati učitelje in sopotnike, ljubiti obilje brez naboja. Iluzija o bogastvu pomeni, da se jezim na vse, ki imajo več, pohlepno kopičim ali zapravljam ali nemočno in grenko ostajam, kjer sem, obenem pa si strašno želim imeti ogromno in takoj.

Sanjati zares ni lahko, ker je navadno potrebno iti skoz bolečino in se ločiti od iluzij, ki smo se jih oklepali, spustiti naboj.

Sanjamo lahko le, če smo postali nežni, mehki in obenem močni in zato zdaj lahko segamo više in dlje od razočaranj po vseh neštetih možnostih, ki jih lahko zagleda le čisto oko.

Iluzija je vročična blodnja, rojena iz bolezenskega stanja naše zavesti, iz krča telesa in otrplega srca. Iluzije so polne naboja, jeze, žalosti, zamere, bolečine, norega garanja ali pasivnosti (ali izmenično enega in drugega.)

Sanja lahko le razbremenjeno telo v pomladnem veteru polnem plodnega prahu. Sanja le zavest, ki se preda zelenemu prebujanja in svetlobi, ki daje rast. V moči, da sanjam, se izraža sila vsakega novorojenega bitja, ki išče izpolnjenost.

Sanjati je varno, potrebno in zdravilno. Čiste sanje so zanesljivi vodniki skozi vse, kar nas ustavlja, dajejo jasnost in smer.

Sanje poganja naša ljubeča narava, naša utemeljena in živa potreba, da bi se uresničili. V sanjah občudujemo lepoto in veličino, obujamo pripravljenost na delo, čutimo ljubezen do sebe in zaupanje v možnosti, spoštovanje in varovanje svoje edinstvenosti.

Največje vizije se utelesijo šele v milijonih najmanjših vsakodnevnih odločitev in izpeljanih del, ki jih zmoremo, ker nas podpirajo sanje.

Edvard Kocbek je nekoč napisal izraz: ODREŠNO DELO. Zdi se mi ravno pravi za to, kar sem želela povedati.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...