Pojdi na glavno vsebino

Samostojnost zahteva nenehno premikanje

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Samostojnost zahteva nenehno premikanje

Prava samostojnost zaživi, ko sprejmemo razlike v odnosih ter izberemo vsakokrat spet svoj prostor.

Kako naj govorim s seboj samostojno? Tako, da se naravnam na svobodo drugega, na ogromne razlike v pogledu na življenje ter na svojo suverenost. Povezanost dosežemo le, če ostajamo samostojni.

Moj samogovor lahko poteka takole.

  • Obstajajo ljudje, ki si ne želijo moje bližine. Imajo razloge, ki so zanje utemeljeni. Spoštujem njihova prepričanja in razdaljo, ki so jo vzpostavili. Zase pa vem, kje je moje mesto: stati v svojem izviru.
  • Obstajajo ljudje, ki jih ne zanimam. Imajo razloge, ki so zanje utemeljeni. Spoštujem njihova zelo drugačna zanimanja in opazujem. Imamo lahko kljub vsemu kdaj kaj skupnega? Na svoji poti ostajam v odprtosti.
  • Obstajajo ljudje, ki so do mene krivični ali celo sovražni in uničevalni. Imajo razloge, ki so zanje utemeljeni. Preverim, ali sem bil do njih kdaj krivičen. Vživim se in pošteno raziskujem. Dam si čas. Poskusim poravnati, kolikor je možno, če je potrebno. Obenem trdno stojim na svoji meji, bedim nas vsem, kar mi je dragoceno, in se povezujem z vsemi, ki verjamejo vame. V srečanja s temi ljudmi pa vedno prinašam svoj mir.
  • Obstajajo ljudje, ki me podpirajo in kdaj občudujejo. Tem ljudem odpiram srce, dopuščam, da mi izražajo svojo naklonjenost in jo občutim do dna. Znam jih prositi, ko sem v stiski. Občutim hvaležnost in obdarovanost. Pozorno spremljam njihove potrebe in dam, kar morem, da se med nami pretaka bogata izmenjava.

Samostojnost nam pomaga, da vstopamo in izstopamo v življenja drugih v miru in resnici. Vedno vemo in jasno sporočamo, kaj smo pripravljeni dati in sprejeti. Zato lahko tudi v zapletenem svetu napetosti in trenj živimo brez spopadanja.

Skrivnost je v gibčnosti premikanja, v hitrosti in natančnosti zaznavanja, v subtilni občutljivosti, ki nam pove, kdo je na drugi strani. Tudi to je eden od temeljev Vere vase.


Oznake: osebna rast samostojnost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...