Pojdi na glavno vsebino

Samo za centimeter obrni volan

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Kdo pravi, da je treba za velike spremembe narediti kaj opazno velikega in prelomnega? Jaz že ne, ker je moja izkušnja zelo drugačna.

Volan avtomobila lahko preusmerimo samo za centimeter stran od običajne smeri, pa se v kratkem času znajdemo popolnoma drugje kot običajno.

Tudi v odnosih je tako: ko naredimo kaj samo za malenkost drugače, bomo kmalu v zelo drugačnem položaju, kot smo ga bilio vedno navajeni.

Malenkostni premiki imajo to veliko prednost, da so izvedljivi takoj, brez pritiska nase in brez tesnobe.

Za velika dejanja moramo zbrati veliko poguma in premagati strah, spomine na neuspehe in bolečine, dvom v smislenost svojega početja … Vse to nam jemlje čas in zelo pogosto velikih dejanj ne izpeljemo prav zaradi teh mučnih in zamudnih predpriprav. Trenutna priložnost zdrsne mimo nas. Prezaposleni smo z velikimi manevri, da bi videli, kaj se dogaja pred našim nosom.

Veliko bolj preprosto, lažje in smiselno je narediti kaj malega, skoraj neopaznega, a kar čutimo kot novo v srcu. To je tisti centimeter obrata, ki nas bo pripeljal v sveže dogajanje.

Katere so te malenkosti?

Opazovati, ali se je mogoče počutiti ljubljeni in občuteni ob kom, ki nič ne reče.

Se nehati bati svoje plahosti in jo nehati prekrivati s plohami besed ter se raje pet minut živo in prevzeto zanimati za drugega.

Za minuto ali dve pozabiti, kaj kdo misli o nas, ter raje opazovati ter videti, kaj je v njem posebnega, dragocenega ali samo drugačnega od vsega, kar že vemo.

Se ustaviti med pogovorom, v katerem hočemo imeti prav, in si pustiti možnost, da spremenimo svoje mnenje –pa čaprav samo za danes ali za pet minut.

Včasih obmolkniti, ko bi se radi pritoževali, in samo opazovati, kaj sledi.

Včasih takoj, ko nam ni dobro, poklicati sočutno osebo in prositi za pogovor ali srečanje, namesto da si rečemo, da za malenost pač nikogar ne bomo nadlegovali. Mora biti res hudo, da iščemo druge …?Ali ni tudi drugim ljubše, da nas srečajo, ko nismo ravno na dnu svojega brezna???

Zelo malo je treba, da smo drugačni že ta hip.

In da postajamo iz hipa v hip vse, kar nikoli nismo upali biti.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...