Pojdi na glavno vsebino

Same lepe novice

Draga prijatelja Robert in Marjeta delata s srcem za srečnejšo Slovenijo, ki verjame vase. Preberite nekaj lepega, navdihujočega in brez ene slabe novice!!!

(P)odpreti prostor za pozitivne zgodbe

Ko se vrneva s poti v tujini, sva marsikdaj zaprepadena nad vsebino pogovorov in medijskih prispevkov doma v Sloveniji – kot da je pri nas vse, ampak res vse katastrofalno narobe ter da je čudno, da kdo še sploh (pre)živi na tem koncu planeta. Po vrnitvi denimo iz Palestine, ZDA, Japonske in Grčije se zaveva, koliko stvari jemljemo »zdravo za gotovo«: pitno vodo iz pipe (z njo celo spiramo stranišča); varne javne prostore; veliko možnosti šolanja; več kot 50 % ozemlja gozdov; plus morje in gore manj kot uro vožnje od glavnega mesta.

Ne, ni vse samo dobro, daleč od tega – je pa zanimivo, kako smo socializirani, da opazimo predvsem tisto, kar ni OK. Če bi imela čarobno paličico, bi najprej razširila zaznavanje tako na osebni kot skupinski ravni, in začela poleg napak in primanjkljajev opažati tudi tisto žlahtno, kar nas poživlja. Začela bi pri sebi, nadaljevala pri otrocih in drugih bližnjih, ter seveda v širšem delovnem ter družbenem okolju.

Dokler nimava čarobne palice, pa vas lahko povabiva v nekaj zgodb in izkušenj, ki odpirajo srce, um in roke za prepoznavanje in negovanje žlahtnega v nas.

Marjeta in Robert

Vabila

Nenasilna komunikacija z otroki

20. in 21. marca 2015 (petek, sobota) vabljeni na dvodnevno nadaljevalno delavnico nenasilne komunikacije, ki bo posvečena vzpostavljanju harmoničnega stika in dialoga z otroki.

Metoda Appreciative Inquiry za vodenje pozitivnih sprememb

17. - 19. april, Ljubljana; metodo AI bomo izkušali na enem glavnih izzivov v slovenskih delovnih in osebnih kontekstih: zmožnost in zaupanje v sodelovanje med različnimi posamezniki, skupinami in /ali interesi. Dogodek, na katerem bo Marjeta ena od sotrenerk, bo v angleškem jeziku.

Od besed k dejanjem - skupnostno razvijanje pobud

26. marca zvečer vabljeni na odprto proaktivno kavarno v Mestni muzej Ljubljana - prostor participativnega razvijanja pobud in projektov za tako kakovost življenja, kakršno si zares želimo.

Uvodna dvodnevna delavnica Nenasilna komunikacija - jezik življenja

16. in 17. maja 2015 (sobota, nedelja) vabljeni na uvodno delavnico o nenasilni komunikaciji z edinima slovenskima certificiranima trenerjema NNK (v Ljubljani)

Živo

Novi poklic - mostiščar

Ko smo se nedolgo nazaj s kolegi spraševali, kaj pravzaprav počnemo, smo si rekli, da smo – mostiščarji. Kot moderatorji skupinskega dela gradimo mostove med ljudmi in skupinami, ki zastopajo različne interese; a prostora je tudi za trajnejše oblike mostiščarjev - organizatorjev skupnosti, partnerskih posrednikih, koordinatorjih ... Potencialov in dela je še veliko; današnji čas kar kliče po izurjenih povezovalcih!

Opravljena domača naloga

S (so)vodenja treningov nenasilne komunikacije na Japonskem in v Južni Koreji v decembru in januarju sem se vrnil poln vtisov in zgodb, ki so se me dotaknile globoko v srce in jih še sedaj presnavljam. In vse te zgodbe me znova in znova učijo, kako zelo ranljivi in nežni smo globoko v svojih srcih in kako nas morda prav ta srčna ranljivost najbolj povezuje med seboj. Če bi le zbrali pogum, da bi slekli oklepe in med seboj komunicirali skozi našo srčno goloto, skozi našo ranljivost, ne pa skozi maske in obrambne mehanizme.

Kakršen koli je že izziv, odgovor je vedno v skupnosti

Te dni mineva eno leto, odkar smo z moderatorskimi kolegi izpeljali prvo odprto proaktivno kavarno. S cmočkom v grlu smo spremljali potek in odziv: bodo ljudje res prišli? Bodo pripravljeni deliti svoje sanje ali konkretne projekte s skupino neznancev? Bomo uspeli vzdrževati prostor navdiha – ne pa sesuvanja idej?

Humus, d.o.o., Cesta na Loko 7b, Ljubljana; humus.si

Sporočilo ste prejeli na osnovi vaše prijave na spletnih straneh humus.si ali stars.si, z vpisom na seznam za prejemanje obvestil na katerem od naših dogodkov, na podlagi priporočila ali zato, ker vas osebno poznamo in menimo, da bi vas novice utegnile zanimati. E-novičnik pošiljamo približno štirikrat letno. Če se želite odjaviti, nam to prosim sporočite na info@humus.si

.


Oznake: branje


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...