Pojdi na glavno vsebino

Resnica o odnosih naj bo v službi življenja

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Resnica o odnosih naj bo v službi življenja

Vsak človek rešuje svoje psihično preživetje na svoj način in po svojih sposobnostih. Morda si celo življenje zakriva svoje temne strani. Spoštujmo njegovo pravico do samoobrambe, hrepenenje po preživetju mimo vsega

Živeti s kom v odprti iskrenosti brez zavor je izjemno stanje in dar. To je zahtevno zgraditi in vzdrževati, razvijati, negovati. Velika večina odnosov (od dragih oseb do vseh ostalih) tega ne omogoča. Zato je med nami veliko neizrečenih resnic.

Kam s tem?

Včasih si želimo, da bi starši ali partnerji dojeli, kako nam je (bilo) hudo. Žene nas nuja, da bi končno dobili razumevanje. A več bolečine so nam prizadeli, manj je možno, da bodo lahko videli svoja dejanja. Človekova cela osebnost in telo v njej sta namreč v službi preživetja, torej nadaljevanja življenja, ne v službi resnice.

Zato ima vsak svoje meje, ki jih brani. Nekateri ne prenesejo resnice o tem, kako so koga prizadeli, bili včasih neusmiljeni ali kar kruti. To lahko slišijo le tisti, ki zmorejo potem živeti s posledicami svojega spoznanja. A tako spoznanje, če je vsiljeno, je lahko plaz, ki drugega pokoplje pod seboj. Zato se tako divje brani.

Soočenje s tem, kdo v resnici smo bili in kaj smo res delali, je pot za močne duše in predvsem mora biti svobodno izbrana in podprta z veliko ljubezni. Če vsega tega ni, postane tako nasilno soočanje ogrožajoče in neznosno. Odgovor bo ali zanikanja ali beg ali napad ali samouničenje.

Verjetno nočemo nobenega od teh izidov. Iščemo razumevanje, ne propada odnosa ali sočloveka. Razumevanje, sočutje in tolažbo lahko najemo drugje, kjer našo bolečino in resnico lahko čutijo in vzdržijo.

Zato premislimo, komu in kdaj in kaj govorimo o tem, kaj nam je prizadel. Varujmo njegovo življenje enako kot svoje in dobili bomo največ od tega, kar se da. Morda bo zelo malo, skoraj nič, a v nas ne bo pustilo nobene grenkobe in vedeli bomo, da smo storili še en korak za mir med ljudmi.


Oznake: osebna rast odnosi

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...