Pojdi na glavno vsebino

Rešiti svoje sanje

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Rešiti svoje sanje

Obup izvira iz pokopanih sanj, ki ne smejo na poleteti v svet.

Prikleniti svoje sanje o ljubezni na enega samega človeka, ki jih ne more uresničiti, ustvarja življenjski zastoj. V nas se povežeta obup in neutolažljivo, zaslepljeno, mučno prizadevanje.

Obup je povezan z globinskim zavedanjem, da določena oseba ne more ali ne želi odgovoriti na naše hrepenenje, toda obenem si prepovedujemo to jasnost. Skratka, nočemo dojeti, da ni možno, kar si želimo od drugega, in da nikoli ne bo mogoče, silimo se zatiskati oči in se mučimo še naprej.

Naj bodo to starši ali oseba, v katero smo zaljubljeni ali kdorkoli, od kogar si želimo priznanja, ljubezni ali srčne pozornosti … V vsakem primeru gre za obupano in obenem garaško ujetost.

Polovica našega bitja nas žene v ponavljanje, v trpljenje brez izhoda, v izčrpavanje svojega časa, moči telesa in srca. Ta del se muči z oživljanjem mrtvega in nenehno obiskuje grob svojih sanj, v katerem iluzija straži pokopane žive sanje. Ničesar drugega noče, ne dopušča si drugih možnosti.

Drugi del vidi resnico, čuti brezizhodnost in se upora odmiranju, išče druge poti, hrepeni po življenju, želi osvoboditi žive sanje in jih poslal v svet iskat uresničenje.

Sanje lahko vstanejo od mrtvih šele tedaj, ko se iluziji upremo in sanjo ločimo od osebe, v katero smo jo zakopali. Oditi mora tja, kjer jo kdo lahko sprejme. Osvobojena lahko zaživi po drugih odnosih.

Ni rečeno, da moramo osebo, v katero smo zakopali svoje sanje, zapustiti, izločiti iz svojega življenja, jo obsojati. Tudi to je ujetost. Bistvena je le jasnost lastnega položaja v tem odnosu. Le ta nam daje možnost odločanja.

Postopoma zmoremo stati v resnici odnosa in občutiti mir ter izbirati. Kaj bomo tu vzeli od možnega, kaj ne, kaj bomo iskali drugje in kako. Stati v resnici odnosa brez razočaranja, sovražnosti in hude žalosti je velik, zelo velik dosežek za izmučeno srce, ki se je morda celo življenje mučilo v iluziji.

Na Veri vase delamo tudi to. Kako doseči kaj pomembnega zase v odnosih, kjer nam je težko, ne da bi šli v vojno s sočlovekom, ki nam je po svoje drag? Te velike umetnosti se ne naučimo v dveh dneh in tudi ne v enem tednu. A iz srečanja v srečanje pridobivamo sposobnost razjasnjevanja, vzdržljivosti in srčne moči za nove korake.

V pomembne odnose lahko prinesemo mir šele, ko v svetu najdemo zase ljubezen, prazničnost, svobodo izbire in ustvarjanja.

Sanje so govorica duše, zato nočejo verig.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...