Pojdi na glavno vsebino

Razgrajevanje

Vaja nam pomaga, da najdemo čustva, ki se skrivajo pod našim slabim počutjem, in jih obdelamo.

Razgrajevanje razpoloženja

(Prirejeno po A. Robbinsu)

  1. Kaj zdaj čutim? Izberi: nelagodje, nemir, napetost, strah, paniko, sram, bolečino, krivdo, grenkobo, razočaranje, prizadetost, ponižanost, obup, žalost, razdraženost, jezo, bes, ogorčenje, sovražnost, maščevalnost, zavist, nemoč, izgubljenost, osamljenost ... Pazi le, da je opis čim natančnejši; lahko izbereš tudi dve čustvi, če je treba.
  1. Premisli: se počutiš na zatožni klopi? Običajno je vsako boleče razpoloženje povezano tudi z občutkom krivde. Kaj si zagrešila hudega?
  1. Kaj torej mislim in verjamem, če to čutim? Katera misel se nujno skriva za čustvom, ki je v ospredju? Če čutimo jezo, da nam je kdo nalašč naredil krivico ali nas namenoma ovira … Ta prehod je najzahtevnejši, a tudi najkoristnejši, ko ga ozavestimo. Opozori nas, da se za čustvi skrivajo misli, sklepanja, prepričanja, ki se jih ne zavedamo. Pogosto odkrijemo, da nismo opazovale in razmišljale zares, ampak samo ponovile staro interpretacijo.
  1. Ali res želim verjeti v to misel? Se strinjam s to oceno položaja? Hočem to prepričanje v sebi potrjevati, ker odgovarja resnici in koristi mojemu razvoju?
  1. Kaj si želim čutiti, katero čustvo ali razpoloženje? (Upoštevajmo, kar smo vpisale pri prvi točki.)
  1. Katera misel bi omogočala to čustvo ali razpoloženje? Morda ne morem verjeti vanjo, a lahko ugotovim, katera misel bi spremenila moje občutke.
  1. Kaj sem pripravljena in sposobna ta hip narediti, da se približam izbrani misli, da potrdim svojo odločenost in zvestobo izbrani misli, če že ne morem takoj uveljaviti izbranega občutja?

Oznake: vaje


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...