Pojdi na glavno vsebino

Punčka ali ženska?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Punčka ali ženska?

Kljub emancipaciji pogosto ženske ne izbirajo odraslosti. Punčkasto življenje se zdi lažje, a je na koncu veliko bolj boleče kot odraslo.

Punčka igra nebogljenost kljub temu, da je že odrasla. Ta vloga se zaje vanjo in zato verjame, da ne more nič razen tega, da manipulira. Joka, čaka in očita, zakaj se drugi ne ukvarjajo z njo. Hrepeni in sanjari, trpi in obupuje, a se ne premakne iz užaljenosti in zamere. Išče moškega, ki ji bo omogočil ugodje, plačal razkošje, utrl pot, jo dvignil v bogat svet. Ko izvoljeni varuh omaga ali ni kos nalogi, ga obsoja za vse, česar ne zmore in nima več. Kajti vedno je ona tista, ki mora biti negovana in obvarovana hudega, ne drugi.

Punčka je lutka na vrvici svojih iluzij in se tega ne zaveda. Misli, da vodi igro, ker včasih igra kraljico ali svetnico, včasih revico in žrtev. A v tej igri izgubi svoje življenje in od nje ostane le lupina.

Ženska pa gradi odnose in svojo moč, raziskuje svoje možnosti, se ozira okrog sebe z jasnimi očmi in v pokončni drži, neguje svoje dobro počutje in ustvarja bogastvo iz svojih sil, pozna usmiljenje in odpuščanje, čeprav ni naivna in ne pozabi, kdo jo je že kdaj izdal ali izkoristil, pazi na svojo varnost, osvaja, si vzame, kar ve, da potrebuje in je njeno, daje iz srca in po svoji meri, svobodno odhaja in se vrača negovat svoje gnezdo, se rojeva, odrašča, stara, umira in spet rojeva vsak dan.

Ženska pusti za sabo svetlo sled in njeno življenje je dar sebi in svetu.


Oznake: osebna rast ženskost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...