Pojdi na glavno vsebino

Proti mobilnosti

V knjigi o plahosti (Shyness, 1977) veliki psiholog in raziskovalec Philip Zimbardo navaja celo vrsto zelo zanimivih ugotovitev o posledicah opevane mobilnosti, ki prevladuje v ZDA in se ji zdaj prilagaja cel svet.

Naj na začetku omenim, da imam tega avtorja posebno rada, ker je eden redkih, ki jemlje svoje raziskovanje zelo osebno. Vedno se sprašuje, kako vključiti svoja odkritja v svoje življenje, v odnos do drugega, in vedno raziskuje pošteno. Lahko bi rekli, da raziskuje obenem sebe in družbo in da se vedno sooča s posledicami.

Poleg mnogih drugih stališč navaja tudi svoje mnenje o navadi, ki je v ZDA zelo običajna, in sicer pogosta menjava bivališča. Povprečni Američan se baje seli približno petnajstkrat v življenju. Primerjalne raziskave o otrocih, katerih starši so zaposleni v letalstvu, so na primer pokazale, da to vpliva tako na njihovo zaupanje vase kot na zaupanje v druge in na občutke povezanosti s svetom. Ne uspe jim zgraditi nobene trajnejše in globlje vezi z vrstniki, a o pomenu tega za njihovo življenje se družba ne sprašuje. To se verjetno dogaja tudi otrokom diplomatov in ostalih prestižnih služb, čeprav se seveda lahko selijo tudi ljudje iz zelo skromnih razmer, ki iščejo boljše življenje ali se premikajo za začasno zaposlitvijo. Nenehno zapuščanje enega zasilnega gnezda za drugega ni po meri za človekovo srce in zato tudi ne za zdravje družbe.

Kako se približati ostalim, kako vzpostaviti stik s tujci, kako zgraditi odnos, če smo vsi vedno spet kje drugje?

Ali se sploh zavedamo, pravi Zimbardo, da porajamo družbeno kronično plahost? Da ni več niti malih trgovin, kjer te poznajo in te vprašajo, kako je, kjer lahko poklepetaš in greš domov ne le z vrečko hrane, ampak tudi z občutkom, da si bil za hip povezan v skupnost ...

Res je potrebno, da se sprašujemo glede pojavov, ki se zdijo neizogibni - ter izberemo drugače in pri polni zavesti, kako velik pomen imajo naša samostojna dejanja.


Oznake: branje


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...