Pojdi na glavno vsebino

Prostornost

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Prostornost

Obstaja tudi notranja prostornost, ne le zunanja. Posebno danes je zelo potrebna.

V času prisilnega sobivanja in omejenega premikanja lahko odkrijemo, kaj je notranja prostornost.

Prostornost v ožjem pomenu je razkošen prostor, s katerim razpolagamo za svoje telo in premikanje. A kot dobro vemo, se lahko počutimo utesnjene tudi v zelo veliki hiši. Občutenje prostornosti je bolj povezano z občutenjem svobode, ki si jo dovolimo, kot z dejanskim prostorom, ki ga imamo zase.

Obremenjenost s skrbmi, občutki dolžnosti ali krivde ... nas stiska v kot, veže naše roke in obeša uteži na naše noge. Modra brezskrbnost, ki izvira iz izkušenosti v težavah in veri vase, pa odpira prostor. Čutimo, da lahko dihamo, da se lahko premaknemo v širino, da imamo obzorje in da naši gibi znajo uporabiti vso možno svobodo in se vešče premikati med ovirami. Tisti, ki ste hodili na naše seminarje, se gotovo spominjate vaj o premikanju med ovirami. In izzivanju moči. Z Josipo vas želiva spomniti na tiste izkušnje, kajti zdaj so še kako potrebne in uporabne. Za vse ostale pa velja, kar vsak pozna iz svojega življenja. Kolikokrat smo se izvili iz stiske s podporo drugih, z lastno ustvarjalnostjo in trpežnostjo? Raziščimo, ovrednotimo in uporabimo vse te dragocene spomine, da se premikamo čim bolj prosto.

Negujmo prostornost telesa, uma in duha, ko nam je tesno. To je ena od najustvarjalnejših sposobnosti človeškega bitja. Vzemimo si vsak dan čas za to tako osrečujočo nalogo.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...