Pojdi na glavno vsebino

Prijaznost je borilna veščina

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

V reviji Riza sem prebrala stavek, ki mi je bil zelo všeč:” Prijaznost je način, da si v danih okoliščinah lahko kar najbolj iskren.”

Nekateri namreč mislijo, da je iskrenost surova neposrednost. Kar čutijo ali mislijo v danem trenutku, vržejo iz sebe brez filtra: brez pozornosti do svojih najglobljih potreb ( mednje sodi potreba po sprejetosti, povezanosti, spoštovanu, upoštevanosti) in do potreb drugih (njihovih važnih potreb pogosto niti ne poznamo), do situacije, ki je lahko zelo zahtevna. Če se na primer znajdemo v krogu mnogih ljudi, ki so v kroničnem konfliktu in imajo namen, da nas vpletajo in vlečejo na svojo stran …kaj tu pomeni biti iskreni? V prvi vrsti je potrebna iskrenost do sebe. Potreben je čas, da izbiramo odgovorno.

· Ali si znam pošteno priznati, kako se počutim in kaj lahko dam? Sem v pravem razpoloženju in jasnosti, da bom lahko rekla in naredila kaj, kar mi pomaga biti, kot si želim?

· Ali pa se podajam na minsko polje na slepo? Se znam umakniti, če je eksplozivno? Ste kdaj videli, kako imenitno so opremljeni tisti, ki pobirajo mine?

· Mi je jasno, da nisem idealna oseba in da ne morem imeti do sebe pričakovanj, ki so nerealna? A da kljub temu lahko kaj naredim po svoji meri, v svojem času in po malem?

· Ali mi je jasno, kaj se dogaja drugim? Možno je posegati samo, če imam veliko elementov, da si ustvarim verodostojno sliko.

Prijaznost pomeni, da bo vse, kar storim, nenapadalno. Iskrenost pomeni, da ne govorim stvari, ki jih ne mislim in ne čutim. Obenem tudi zadržim, kar bi delovalo rušilno, in izpostavim, kar lahko povezuje.

IZBEREM, kateri del sebe in svojih misli bom izmenjala, katere pa zadržala zase. Vedno imam pravico, da del mene ostaja v senci in samo moj.

Prijazna iskrenost je skratka stvar izbire, je pot, po kateri lahko ustvarjam srečanja in se izogibam rušenju ter ostajam jaz.

Le izbiranje primerne možnosti tu in zdaj mi omogoča biti, kar sem.

Svojo prijaznost je treba trenirati kot borilno veščino.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...