Pojdi na glavno vsebino

Prihajajmo z darovi

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Prihajajmo z darovi

V času splošnega občutka prikrajšanosti in strahu, ki se kar širita, lahko nam in drugim pomaga stopiti v vzdušje obdarovanja.

Prazniki so že daleč, a smo prazničnosti zelo potrebni že zdaj in pravzaprav vedno!

Ali ni lepo, ko se na naših vratih pojavi oseba, ki prihaja z darilom? Ne zato, ker datum to narekuje, ne zato, ker se čuti dolžna ali hoče celo kaj izsiliti. Zato pride, ker ji je lepo, ko pomisli na nas, in si zaželi, da bi nekaj prispevala iz srca za naš občutek, da smo zanjo vredni, dragoceni. Ali pa ji je preprosto v veselje, da obstajamo.

Ali ni lepo doživeti, da smo za drugega darilo? Koliko načinov je, da se obdarimo! Danes tudi tehnologija omogoča, kar nekoč ni bilo mogoče. Stari gospe lahko pošljem posnetek s pozdravi ljudi iz njene vasi, ki jih ne more več srečati. Komu, ki slabo vidi, lahko preberem kaj lepega, ali mu preslikam knjigo z veliko povečavo. Komu, ki pogreša srečanja, lahko omogočim srečanje po spletu, ki ga organiziram s starimi prijatelji … Seznama res ni konca.

Pozornost do drugih nam daje neizmerne možnosti. Lahko si zapomnim, kaj kdo najraje je. Kam rad hodi. Kakšen je njegov najljubši film. Kaj najraje posluša. Kaj ga trenutno zanima. Toda potrebno je opazovati, prisluhniti in predvsem začutiti, kako se življenje spremeni, če je to naša pomembna vrednota in vsakdanja drža ne le za družinske člane ali prijatelje, ampak za kogarkoli, s katerim stopim v začasni stik.

Globoko zanimanje ljudem ogromno pomeni in jih intimno pomirja, blaži nasilje in grenkobo. Vsi vemo, da bi marsikdo prodal dušo za slavo in čast ali vsaj za vidnost. Nekateri to poskušajo celo zgrda in se zadirajo po spletu, da bi izstopali s svojo drznostjo in naredili vtis. Raje so odurni kot nevidni… A vse to pehanje po spletu je le lov na zaklad … priznanja.

Ničesar ne izgubimo, če smo pozorni in če nam postane obdarovanje drugih osrečujoča navada. Vedno je kje kdo, ki je tega potreben. Nekateri bodo dar cenili in rekli hvala, drugi bodo vzeli z nezaupanjem, tretji ga bodo vzeli, kot da jim itak pripada, četrti nas bodo obdarili. A mi bomo vsakokrat doživeli, da smo razveselili svoje lastno srce, obogatili svoje počutje, nekaj ustvarili iz svoje prekipevajoče sredine.

Prihajajmo z darovi, da bomo bogati. Naučimo se rdeče in zlato sijati. Tudi zato sva napisali dnevnik 2021, da bi bilo več gorečnosti med nami!


Oznake: osebna rast pisanje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...