Pojdi na glavno vsebino

Preverjaj, kaj obljublja drugi

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Navadno raje verjamemo, kot da bi preverjali. Lepo je zaupati, lepše kot preverjati ...

Nočemo biti nezaupljivi. radi bi bili otrok, ki lahko preloži vsa bremena realnosti na starše in se potem srečno igra. Če nismo imeli brezskrbnega otroštva, je ta želja še bolj močna. Vsaj ZDAJ naj bo drugače, vsaj zdaj si želim sveta, kjer ne bo treba skrbeti zase in preverjati, kaj je zanesljivo in kaj ne!

Vzemimo razne obljube glede dela, sodelovanja in podobno: ali ni prav, da preverim, če drugi misli resno? Zanimivo je, da v trenutku, ko si želimo pisno potrdilo ali kakšen konkretnejši dogovor,mnogi ljudje začnejo govoriti drugače. Nenadoma postane jasno, da niso mislili čisto ZARES.

Začne se pojasnjevanje tega, kar vsak razume pod raznimi stavki.

Pravična družba je sestavljena tudi iz tega, da se odgovorno in samostojno izogibamo prevaram in zlorabam - ne pa, da si pričakujemo od drugih, da nas bodo zaščitili s svojo poštenostjo kot dobri starši svojega otroka.

Preverjati ne pomeni, da ne zaupam. Pomeni le, da preprečim nejasnosti, prevzamem svoj del odgovornosti za jasnost dogovora in utrjevanje zaupanja. Tudi drugi ima pravico, da me preverja. Ne bi smeli zameriti drugim, če nas preverjajo. Kajti dejstvo je, da imamo vedno težnjo razumeti stvari vsak po svoje. To je zelo človeško in v tem ni nič slabega.

ZATO je preverjanje, ali drugi razume dogovor, kot ga RAZUMEMO SAMI, in ali torej razumemo ENAKO skupno resnico, naša pravica in dolžnost. Ni zoprnost in ni odvečno breme, ne podira odnosov in zaupanja. Vnaša skupno priznavanje, da smo različni, da imamo zelo različne izkušnje in navade, da nam besede pomenijo drugačne stvari in da je v komunikaciji nujno vse to upoštevati.

Ljudje včasih lažejo ali dajejo nejasne informacije v dobri veri, ker so potopljeni v svoj svet iluzij in samoprepričevanja. Včasih v preverjanju odkrijemo sleparja, še bolj pogosto pa zmedenega človeka, ki se ni naučil natančnosti v dogovarjanju, rad pozablja in si prikroji vse po svoje, ne zmore iz slike o sebi, ki je noče videti. V take navade ljudi ne moremo posegati, to je njihov prostor svobodne izbire. Naša naloga pa je, da to vidimo in ukrepamo v svoje dobro. Ni njihova naloga, da nas opozarjajo na svoje laži in megleno etiko ...

Odgovornost zase nas opozarja, da bomo resnično na varnem le, če bomo za to skrbeli predvsem sami in če se ne bomo izogibali našim obveznostim do resnice.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...