Pojdi na glavno vsebino

Preprosta resnica o nenasilju

V Sloveniji je med zaporniki tole razmerje: 4% žensk in 96% moških.

V Italiji se gibljemo okvirno okoli razmerja 10% žensk in 90% moških, odvisno od mest. Poleg tega gre tudi to, da so ženske zaprte zaradi goljufij in mamil, zelo redko zaradi umorov, kar še dodatno poglobi nesorazmerje.

Nekoč je nekdo rekel, da govorim neumnosti, ko pravim, da bi bil svet manj nasilen, ko bi bile na oblasti ženske. Ti podatki govorijo drugače. Tudi ženske so seveda sposobne nasilja kot vsako človeško bitje, a ga obračajo proti sebi. Iščejo način, da se uničujejo po malem, leta in leta ali kar vse življenje ... in ob njih rastejo otroci, bodoči moški in ženske.

Ob tem neverjetnem nesorazmerju razmišljam, da gre za povezanost dveh nasprotij: ženske imajo v sebi preveč nemoči, moški (tudi zato) izredno povečan prostor za nasilje. Čim ženske razvijejo svojo moč, se možnost nasilja na drugi strani zmanjša. Ali preprosto povedano: nasilja ne ustavita ne popuščanje ne nasilje z druge strani, ampak moč z druge strani.

Skrb za to, da bodo ženske vedno bolj polne moči, dostojanstva in nenasilne trdnosti lahko spremeni naš nasilni svet v prostor srečevanja dveh plemenitih in drugačnih načinov, da vsi živimo svojo moč.


Oznake: branje


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...