Pojdi na glavno vsebino

Preobrazba bolečine

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Preobrazba bolečine

Čudež preobrazbe zahteva prečiščeno bolečino, globoko ovrednotenje sebe in čas, a prinese olajšanje in novo radost.

Čista čustvena bolečina je tista, ko čutimo, da nam je zelo zelo hudo, a v tem ni zamere, jeze na življenje in občutka, da bi moralo biti drugače. Navadno je potreben čas, terapija ali stik s pravim človekom, da se naša bolečina prečisti in zasije v svojem bistvenem sporočilu. Taka bolečina je pripravljena na preobrazbo. Opisala bom, kar sem pogosto naredila sama.

Svojo bolečino postavimo v sredino sebe in pustimo, da se izrazi v vsej svoji moči. Lahko nas preplavi, predre, stisne ob tla, da komaj dihamo. Gledamo jo sočutno, naklonjeno in dopuščamo, da pripoveduje vse, kar ima povedati. Nikoli JI NISMO ZARES PRISLUHNILI, ZATO JE TAKO OBUPANA.

Kar nekaj traja, da dojamemo, da jo lahko spremljamo iz svoje moči in ljubezni in da končno ni več sama. Nekaj traja, da bolečina začne popuščati pod našim sočutjem. Lahko se dogaja nekaj minut, lahko nekaj ur, lahko v prekinitvah več dni, tednov. Odvisno od naše zgodbe, odvisno od tega, koliko ljubezni do sebe smo že razvili in koliko je prevara, izguba ali hudo spoznanje neke resnice že bilo del nas. Stik s bolečino pokaže tudi to.

A postopoma se dogaja, kar je najbolj presenetljivo in čudovito. Iz bolečega jedra se začne oblikovati nekaj novega, kot da se iz srečanja boleče resnice in ljubečega sprejemanja svoje ranjenosti začelo obnavljati nekaj živega.

Nekega dne doživimo, da se nam je utrnilo čisto novo spoznanje, se dvignil neznan občutek ... in v srcu zažari nekaj ganljivega, rešilnega in ustvarjalnega, kar naredi naše življenje spet potolaženo in polno vere vase, v druge, in vrne se želja, da bi še ustvarjali, se veselili, navduševali.

Prečiščena, občutena, globoko ovrednotena in objeta bolečina je rodila svoj milostni sad.

(ta članek v nadaljevanja članka Trpljenje kot peklenski stroj).


Oznake: osebna rast bolečina

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...