Pojdi na glavno vsebino

Prebrisani? Ne, samo naivni.

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Prebrisani? Ne, samo naivni.

Izogibanje oviram je samoprevara.

Zakaj je izogibanje oviram samoprevara?

Ker dosežemo le to, da pridemo na cilj nedorasli. Neopremljeni. V bistvu smo izgubili čas za igračkanje z življenjem.

Ko se pojavi ovira, je seveda najbolj naravna pot ta, da iščemo, kako bi se ji izognili na najlažji način ali se pretvarjali, da je ni ali da smo ji lahko kos mimogrede.

Preseči ali modro obiti oviro je nekaj drugega. Pomeni, da jo v odrasli drži jasno vidiš, se z njo ukvarjaš, imaš strategijo in cilj. Cilj pa ni priti čez tako, kot da nič ni. Cilj je priti čez drugačni.

To pomeni, da smo njeno sporočilo dojeli in se usposobili zanjo.

Ovira je tam zato, ker nas usposablja. Ni treba, da se mučim. Usposabljanje ni trpinčenje. Je prizadevno, vztrajno, bistro raziskovanje novih možnosti, polno živosti. Da smo oviro presegli, vidimo po posledicah. Nimamo občutka, da smo se izmuznili težavi, ampak da smo ustvarili novo pot, iz katere črpamo novo in utemeljeno vero vase. Morda smo se umaknili, ker je ovira prevelika za sedanji trenutek. A tudi to daje svoj sad. Izbrali smo skromnost in kadar je v njej resnično samozavedanje, nas to okrepi. Vidimo, kaj manjka, in se posvetimo svoji šibkosti. Otrok na sliki, ki smukne pod oviro, je resničen, iskren. Ne more je preskočiti, majhen je, zato poišče način za svoje malo telo.

Mi pa ne moremo v dobri veri početi tega. Zaslužimo si, potrebujemo občutke moči in zaupanja vase, ki jih daje preseganje ovir. Lepo je priti čez, si na cilju oddahniti in se nasmehniti.

In zasluženo uživati svoj prihod cilj in nove možnosti, ki jih zdaj vidimo, ker smo se na poti razvili v moči, spretnosti in in modrosti.


Oznake: osebna rast ovire samoprevara

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...