Pojdi na glavno vsebino

Praznujmo!

Praznujmo!

Zaslužimo si praznik, potrebni smo ga!

Praznovati pomeni počastiti doseženo. Se odpreti možnemu.

Opažanje vsega bolečega in krivičnega si prihranimo za jutri, če je že nujno na to opozarjati, saj to počnemo celo leto.

Dajmo zdaj prostor ponosu, veselju nad svojim narodom, nad vsem, kar so ustvarili tisti pred nami in tisti, ki šele odraščajo. Pustimo, da našo zavest zasede zadoščenje ned vsem, kar je znal in zna majcen narod ustvariti sredi velikega sveta: se prebiti skozi zgodovino, ohraniti svoj jezik, ustvariti nesmrtne umetnine, ponesti svojo deželo med veliko večje od sebe kot samostojno državo z lastnim obrazom, da zasijejo njeno zelenje, bogastva zemlje in ljudi.

Praznujmo, Slovenke in Slovenci, ker imamo veliko razlogov za to. In je prav, da jih enkrat na leto pogledamo od blizu in prav vse.

Da nas navdahnejo za naprej, povežejo v skupnost, ki se ceni, ki vidi veliko in plemenito v sebi.

Ki zna ne le delati ali kritično ocenjevati, kazati na svoje napake, obtoževati ... ampak tudi navdihovati, podpirati in razkošno praznovati! Pogosto vidim prizore proslav velikih narodov, polnih neumestne samohvale. Na svojih praznikih se ne kritizirajo, ampak povzdigujejo. Mi pa težko zmoremo praznovanje brez grenkobe, to nas spremlja kot zvesta senca.

Marsikaj med nami je zelo narobe. A dajmo vsaki stvari svoje mesto, da bo slika verodostojna.

Lahko praznujemo pravično in obenem osrečujoče. To si zaslužimo.


Oznake: branje kultura

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...