Pojdi na glavno vsebino

Kraljevati nad doživetim

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Kraljevati nad doživetim

Ovrednotenje minulega leta je boljše od načrtov za novo.

Ob koncu leta navadno naredimo nekaj zelo nekoristnega: razvrednotimo, kar smo doživeli, in s tem zavržemo semena preteklosti, ki bi lahko bogato klila. Odpovemo se nabranemu bogastvu.

Ob koncu leta se vrstijo nasveti, kako načrtovati spremembe.

Pri tem pozabljamo, da so spremembe nekaj, kar nam podari življenje po nepredvidljivih poteh. Sprememb ni mogoče nastaviti kot program. Mogoče je le gojiti pripravljenost. Vedno bodo drugačne, kot smo si jih predstavljali. Niste tega že neštetokrat doživeli? Ali ni mučno, da se obremenujejmo vnaprej z napornimi zadolžitvami? Kako lahko lepo začnemo, če si že na začetku naložimo na hrbet sto kil?

Ovrednotenje preteklosti pa je stvarno, ne zahteva napora in sloni na ŽE doseženem. Obenem pa je bogato. Polno je znamenj, namigov, sporočil, darov … ki jih izgubimo, če se ne ustavimo. Če pa se ga lotimo na pravi način, je prijetno in osrečujoče.

Ura spomina na minulo leto s pogledom na vse, kar smo dali od sebe, spoznali, opustili ali začeli … deluje tako, kot deluje kmečko pospravljanje pridelka ob koncu sezone. Vidiš vse, kar imaš, vidiš, česa je malo in je potrebno pozornega upravljanja, vidiš, česa je v obilju ali celo preveč. Vidiš, da je potrebno vse to modro spremljati, da ne gre v nič in da se ne pokvari. Z eno besedo: vidiš smer.

Načrti slonijo na viziji prihodnosti in so seveda dobra in potrebna sestavina našega življenja. A o tem kdaj drugič. Tu sem želela opozoriti, da živimo v času brezglavega prehitevanja, pozabe, ko vsak zavrže staro, ker hoče novo.

S tem si nalagamo mučno in garaško življenje, ki nikoli ne daje možnosti za uživanje storjenega. Vzemimo si čas za praznovanje in ovrednotenje, za zahvalni dan, ko se bomo posvetili svojemu minulemu letu. In ugotovili bomo, da bo potem naš pogled jasnejši, srce bolj živo, telo bolj pomirjeno in močnejše.

Kajti konec leta in zima niso čas načrtovanja, to so vsiljene navade. Zdaj je čas za tiho in dolgo praznovanje vsega, kar je ostalo v zemlji in bo klilo, ko pride pomlad. Za kraljevanje nad doživetim.

V naslednjih novicah pa za vse, ki me zvesto berete, v obliki darilca kaj bolj konkretnega o izpeljavi tega srečanja s preteklim letom.


Oznake: osebna rast ovrednotenje preteklosti

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...