Pojdi na glavno vsebino

Pravo vprašanje je prvi korak do uspeha

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Pravo vprašanje je prvi korak do uspeha

So vprašanja, ki vodijo v slepo ulico, in tista, ki peljejo na pot rešitve. Prepoznajmo razliko.

Prava vprašanja so tista, ki našemu telesu, srcu in umu pomagajo najti nove poti. Ki ustavijo ponavljanje in pritoževanje.

navidezna vprašanja pa imajo sicer obliko vprašanja, a ne iščejo odgovora. So oblika pritoževanja in nepripravljenosti na nego sebe. Niso usmerjena v iskanje podpore, v odločanje, v vlaganje časa, srca, denarja v svoj razvoj.

Primeri navideznih vprašanj:

  • zakaj se mi dogajajo tako grozne stvari?
  • Zakaj me nihče ne mara, ne podpira, ne razume?
  • Zakaj sem vedno spet brez denarja?

Če ta vprašanja preoblikujemo, opazimo razliko.

Prava vprašanja nas usmerjajo v konkretno oceno položaja in v možnosti, ki jih imamo.

zakaj se mi dogajajo tako grozne stvari? Že dolgo preveč trpim. Kaj sem pripravljen(a) narediti, da se kaj spremeni? Koliko sem pripravljen(a) vztrajati? Kako vem, da mislim resno? Kateri bo prvi korak?

Zakaj me nihče ne mara, ne podpira, ne razume? Pogrešam bližino, stike, tople odnose. Očitno jih ne znam ustvarjati. Kaj sem pripravljen(a) narediti, da se tega naučim? Kaj bom naredil(a), česar še nisem? Kako lahko začnem že danes?

Zakaj sem vedno spet brez denarja? Kdo me lahko nauči drugačnega ravnanja? Koliko sem pripravljen(a) vložiti v to učenje in koliko časa si dam za prve uspehe? Zakaj je to važno zame zdaj?

Razlika je seveda očitna. Prava vprašanja nas usmerjajo k jasnosti o lastni odgovornosti (ne krivdi!), kažejo, da smo potrebni učenja, gradijo na iskrenem priznavanju dejstva, da nečesa ne znamo. Kdor ne zna, se lahko uči - ali pa se pritožuje nas dogajanjem, ki ga povzroča s svojim neznanjem. Obenem nimamo jasnega časovnega okvira, ne razmišljamo o sredstvih in nismo pripravljeni odpreti srca. Odprto srce namreč daje in sprejema v srčni izmenjavi, zna prositi in zna kaj podariti.

Postavljajmo si dobra, prava vprašanja. V njih ni očitanja, je ljubezen do rasti, zaupanje v svet, ki nam lahko daje veliko, je vera v drugačno vsakdanjost in zato lepšo prihodnost.

Pravo vprašanje je sonce, ki zasije, in pred nami vstane dan, ki prinaša življenje.


Oznake: osebna rast jasnost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...