Pojdi na glavno vsebino

Prava hvaležnost

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Prava hvaležnost

Hvaležnost je skrivnosten dosežek.

V zadnjih letih je izšlo veliko knjig o hvaležnosti. Veliko ljudi, ki se želijo osebno razviti in oplemeniti svoje življenje, se odloči, da bodo postali hvaležni.

Žal pa hvaležnost ni stvar volje. Ni to, da si naštejem seznam vsega, kar prejemam, in skušam biti od tega srečna oseba. Zavedanje, kaj vse prejemam, še ni doživljanje hvaležnosti, je le prvi korak dolgega potovanja.

Hvaležnost kot pristno občutenje se rojeva iz tega, da neštetokrat globlje dojamem, kako nič ni samoumevno. To, da se zjutraj zbudim in lahko vstanem in začnem svoj dan, ni normalna vsakdanja zadeva. Je zmaga življenja za še en dan. Je čudež sredi minljivosti, je podarjeni čas. To si seveda lahko govorim in tega ne občutim.

Vedeti je začetek, čutiti pa je sad dolgega odkrivanja, v katerem me življenje zrahlja, prečisti , ker sproti še in še premeče vse, kar hočem videti po starem, verjeti po starem in delati po starem.

Hvaležnost je zelo povezano z občutljivostjo. Ko začutimo karkoli v globino in zares, nas vedno obdari: s spoznanjem, z uvidom, z novim občutkom, s prodorom življenja v naš notranji prostor. Zaživimo v dotiku nekega dogodka, ki nas je zajel, in začutimo, da smo bili obdarjeni.

Karkoli začutimo zares, na novo in globoko, postane dar, rojstvo nove zvezde.


Oznake: osebna rast hvaležnost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...