Pojdi na glavno vsebino

Pozitivni ali realni?

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Pozitivni ali realni?

Potrpežljivi, stvarni in skromni bodo uspešni. Ker znajo nagovoriti realnost v njenem jeziku, jim bo odgovorila in dala vse, kar lahko.

Ko se lotevamo velikih težav svojega življenje, bodimo najsodobnejši ledolomilec z radarjem. Ali ptica v viharju. Oba obvladata sile v igri, sta natančna, pozorna in opremljena. G.Damigo v knjigi Il potere dei realisti (Moč realistov) na osnovi mnogih raziskav pojasnjuje, zakaj ljudje z realističnim, stvarnim pristopom veliko bolj pogosto dosežejo svoje cilje kot tisti, ki prisegajo na pozitivno mišljenje. To sem opazila tudi sama. Redno srečujem ljudi, ki imajo visoke cilje in nerealno predstavo o sebi in svetu. Celo življenje se vrtijo v svojih labirintih.

Njegov ključni stavek je po moje naslednji: »Realnost ima strukturo.«

Jo poznamo? Se res potrudimo, da bi jo dojeli vsestransko in temeljito, ko delujemo?

Posegamo lahko le, če poznamo dejstva, organizacijio, zakone, ki vladajo temu, v kar bi radi posegli. Dober mehanik prisluhne motorju, ki ga pozna kot svoj žep, in kmalu dojame, za kaj gre. Ali tudi vas očarajo ljudje, ki obvladajo, kar delajo? Ki vedo, kako kaj zagrabiti, s katerim orodjem? Vešči frizerji, vrtnarji, kuharji, šivilje, obrtniki sploh ... in izkušeni učitelji, igralci, prodajalci, zdravniki. Res, vsi so zmotljivi, vsem se kdaj zatakne. Toda ali lahko primerjate izkušenega človeka s tistim ki sanjari in improvizira, hoče čudeže in vse vidi kot supermarket za svoje želje? Ki ne ve, da je živeti najzahtevnejša od znanosti ?

Realnost je polna zakonov, pravil, mej, povezav. Bolj jih spoznavamo in priznavamo, lažje se premikamo v njej. Želeti ni dovolj. Tudi zagnano delovanje, volja ni dovolj. Ljubezen ni dovolj. Pogum ni dovolj. Potrebno je spoznavati in spoštovati realnost, svoje meje, meje drugih, zapleteno in skrivnostno strukturo sveta, smer evolucije. Potrebna je skromnost, potrebno je učenje.

Zarisati svojo pot, določiti etape, preverjati, nenehno upoštevati vse podatke, ki prihajajo iz sveta. Pozitivno mišljenje samo je enostransko in zato zavajajoče. Verjeti vase pa pomeni upoštevati celostno realnost in z njo polno sodelovati. Takrat se upravičeno počutimo uspešne in varne v svojem delovanju. Realnost nas je vzela vase in nam predala svojo moč.


Oznake: osebna rast realizem pozitivno mišljenje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...