Pojdi na glavno vsebino

Potreba po mami

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Pogosto ženske obtožujejo partnerja, da jim ne daje dovolj ljubezni, ker pogrešajo mamo.

Mamin objem (tisti pravi) je objem, v katerem mine vse hudo. Pomiri vihar, potolaži največji obup, prežene grozo pred življenjem. A možno je, da ga ne dobimo ne kot deklice in ne kot ženske. Ostanemo hčerke, ki nikoli niso bile sprejete na materinih prsih. Ko se staramo, lahko postaja ta potreba zelo močna, zelo huda in zelo rušilna. Iz silne potrebe (tega si neskončno želim, brez tega ne morem!!!) in iz prepričanja, da življenje mineva in da tega nikoli ne bo (!!!), se prelevi v pošastno rušilno silo.

To je nagon po uničevanju sveta, sebe in vsega, kar smo zgradile, vrtinec sovraštva, ognjenih čustev prevaranega otroškega upanja, ki upepelijo vse okrog sebe, če jih ne zaznamo in ustavimo.

Mame ni mogoče ustvariti, kadar je ni. Morda se zdi čudno, a prav poglobitev zavesti, kako zelo trpimo, da je ni, pomaga, da pridemo iz te more.

Dokler se znašamo nad bližnjimi, nad svetom, nad seboj … bolečina ostaja in divja naprej.

Ko srečamo resnico o izvoru svoje potrebe in si jo priznamo, se svet obrne in nas pogleda z materinskimi očmi.

Ko si priznamo ogromnost te potrebe, uničevalnost neizpolnjenosti in iskreno željo, da bi sodelovali s s vojim novim življenjem in si podarili, kar nam ni bilo dano … se začne usoda vrteti v novo smer.

Dojamemo, da pot obstaja. Nehamo iskati mamo, odpremo roke in stopimo naproti življenju. Najdemo partnerja in ljudi, ki jih bomo lahko ljubili, ker dajejo dovolj in se ne bojijo naše lakote, a ji tudi ne služijo.

Namesto k mami se obremo v svet, v življenje … in začnemo graditi moč, da bi lahko sprejeli objem življenja, slavili, kar je možno, in začutili, kako smo lahko ljubljeni.

Če se le nehamo obračati nazaj z divjimi očmi sestradanega bitja ... Raje mu vsak dan dajmo jesti, ga potolažimo in zvabimo v srečevanje življenja.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...