Pojdi na glavno vsebino

Poštenje samo vas ne bo rešilo.

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Vzgojena sem bila v prepričanju, da je prav biti pošteni. Še danes to mislim. Ne verjamem pa, da me poštenje zavaruje pred prevarami in izkoriščanjem.

Naivno prepričanje, da mi ne bo hudega, če bom poštena do ljudi, se je vedno izkazalo kot otroška in nestvarna drža, ki ne spoštuja temeljne zakonitosti dobrega življenja: videti, kar je res. Kdor noče videti stvari, kot so, bo vedno plen.

Tudi otroci naj bi to vedeli. Svet jim bo varen, če bodo vedeli, da lahko vedno najdejo pomoč in dobre ljudi, da lahko računajo nase in – mimo tega ne gre – da svet ni cvetoči vrt. Poln je nevarnosti in pasti, ki pa se jih ni treba bati. Važno je le, da jih vedno jemljemo v poštev. Poštena vzgoja otroka pripravi na svet, kot je, ne na brezpogojno ljubezen. Poštenost, iskrenost, pristnost ...lahko živijo le  v izbranem in negovanem prostou, ki ga gradimo v sebi in s sorodnimi dušami, a to je vedno le IZBIRA. Drugi lahko izbirajo zelo drugače in bodo to tudi počeli.

Svet je poln plemenitih duš, a tudi plenilcev, takih, ki komaj čakajo, da naletijo na naivneža. Poln je tistih, ki bi radi zelo malo ali nič plačali in veliko ali kar vse dobili, uveljavili sebe na račun drugega, ukradli idejo, dobrino, karkoli lepega srečajo, kar ni njihovo ... Tistih, ki raje kradejo kot delajo, je veliko.

Vsak od nas naj bi postal odgovoren za svojo varnost, zato je obtoževati druge, da nas goljufajo ali izrabljajo, prelaganje odgovornosti, beg iz življenja. Varuh same sebe sem jaz, nikomur ne morem tega poveriti, tako kot ne skrbi za moje samospoštovanje ali zdravje.

Odnos do denarja je verjetno najšibkejša točka našega samozavedanja.V razvoju Evrope smo v stoletjih s težavo prišli do volitev, do odprave smrtne kazni in mučenja, do pokojnin in javnega zdravstva in šolstva, do demokratične ureditve, česar dolgo ni bilo. Vse to je bilo doseženo počasi in mukoma. Nismo pa še prišli do enega od ključnih vzvodov oblasti in neenakosti: do odločanja o denarju.

Sistem bank in vsega, kar se dogaja okrog tega, je očitno v službi interesov in iger, ki z našim blagostanjem in pravičnostjo nimajo nič. Prišel je čas, ko se je treba (tako kot so naredili naši predniki glede vseh svoboščinin pravic, ki jih imamo danes ) odločiti, da bomo poskrbeli za svoje dobro in uveljavljali pravice ljuid, ki pošteno delajo.

Začnemo lahko s tem, da cenimo svoje delo in se ga učimo finančno vrenotiti, da raziskujemo, kaj se zares dogaja v našem okolju, da spoznavamo svet financ in da ne hodimo v (najbližjo?) banko le polagat ali dvigat denarja. Počasi postajamo sposobni izbirati, presojati in odločati zavestno. Kot vedno ima večjo moč tisti, ki razume, v kakšnem svetu živi, ločuje med poštenimi in nepoštenimi, se zna povezati in iskati podporo ter jo dajati. Skratka, ki stopi iz vloge žrtve v dejavno življenje in se potrudi, da kaj razume in poskrbi za svojo varnost, za opuščanje iluzij in za stvarno delovanje ob upoštevanju tega, kar ljudje dejansko so. Kajti ljudje so svobodni in prav je tako. Zato nekateri odločajo, da ne bodo pošteni, na meni pa je, da to opazim in kaj storim.

Vsi imamo dostop do interneta, do alternativnih informacij o drugačni bančni politiki, o uspešnih poskusih varčevanja in samozaščite, ki so si jih zamislili ljudje po svetu, o virih zaslužka, ki si jih ustvarimo sami. Vsi lahko najdemo ljudi, ki nas kaj naučijo, nam pomagajo obvarovati, kar imamo, nam ponudijo nekaj svojih izkušenj. čas, ko smo čakali in verjeli, da bodo drugi (država, družba, podjetniki, starši??? …) poskrbeli za našo finančno varnost, so dokončno mimo. Bolje, da se s tem sprijaznimo, kot da se jezimo in kličemo nazaj dobre stare čase, ki so vsekakor imeli svojo ceno.

Najbolje je, da se lotimo svojega odnosa do denarja in sprejmemo v svoje življenje to vprašanje kot sestavni in pomemben del svojega čustvenega in duhovnega, ne le fizičnega življenja. To je pač eden od načinov, da gradimo odnose, v katerih se ne bomo počutili nebogljene in zlorabljene, temveč opremljene.

Zahtevno, a zelo lepo je računati nase! Za ženske pa je to sploh premik, ki spremeni marsikaj v življenju in odpre neslutena obzorja moči in suverenosti.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...