Pojdi na glavno vsebino

Pomladna žalost

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Pomladna žalost

Ta članek sem posvetila vsem, ki prav pomladi doživljate slovo, veliko žalovanje, ker ste za vedno izgubili nekaj velikega. Naj strto srce najde pot v okrevanje in prerojenje.

Pogoj, da bomo nekoč prerojeni stopili naprej, je dovolj globoko in resnično sožitje z žalostjo. Pustimo ji, da v nas polno živi in pove vse, kar ima važnega povedati. Čista žalost, ki ji dovolimo razmah, poraja celjenje, ker je nosilka življenja. To je sicer druga, boleča pot vračanja v živost, a je prav tako kot srečno, radostno obdobje - v službi našega uresničenja.

Zakaj žalujemo?

Žalovanje nastopi, ko gre za spoznanje nečesa dokončnega in zelo bolečega. Dojamemo, da nas dragocena oseba nima več rada, da ji je naša bližina odveč in da odhaja; ali da česa za nas izredno pomembnega nikoli ne bomo dobilo od človeka, s katerim smo se povezali za vse življenje in ga nočemo zapustiti; da skupni življenjski cilj ne more biti dosežen, ker se je drugi umaknil iz naših sanj; da nas je kdo prevaral in mu ni in ne bo žal; da so nas okradli in oplenili brez srca in da krivica ne bo nikoli poravnana ... Žalujemo zato, ker smo nekaj izgubili, kar se ne more vrniti, ker ni odvisno od nas. Žalujemo, ko kdo ali kaj ljubljenega umre in mi vemo: tega nikoli več ne bo.

Kaj je, kako deluje čista žalost?

Čista žalost vre iz ranjenega srca in telesa, a ostaja v odprtosti in ljubezni. Zmoremo jo le, če to izberemo in če imamo dovolj podpore, da plemenito žalovanje izpeljemo do konca.

Čisto žalujem, ko ne mislim in zahtevam, da bi moralo biti drugače. Da, lepo in morda celo pravično bi bilo, da bi bilo drugače, a ni. Drugi je gospodar svoje usode in ne jaz. Vračam se v svoje meje, v to, kar je resnično moje in mi pripada.

Vidim okrog lepoto, dehtenje in živost pomladi. Čutim jo, v meni ni otopelosti in zavračanja miline cvetov, mehkega vetra in prosojnih listov, skozi katere lije svetloba. Čutim moč življenja okrog sebe. Nebo sije in jaz ga vidim nad seboj. Luč obstaja. Radost obstaja. Vidim jo, če gre mimo mene. Cenim, kar dobim, se zahvalim, dam, kar morem. Pomanjkanje v meni kriči, a vidim: obdarovanje obstaja, polnost obstaja. Ne sovražim življenja. Ne očitam, da meni ni dano. Vidim dobro okrog sebe in v sebi. Nisem samo bolečina in razdejanje. Sem tudi veliko drugega. Ne kesam se za vse vloženo in zdaj drugemu odvečno. Ne tožim o izgubljenem času. Spoštujem svoje umrle iluzije, svoje slepo prizadevanje, svoj težki, boleči, nepopravljivi neuspeh. Ne obsojam svoje naivnosti. Ne jezim se nase. Ne čutim, da je bilo zaman.

Samo žalujem z odprtim srcem. Jočem, dokler ni izjokano. Pustim, da se dogaja nekje v zavetju, včasih na samem, včasih v stiku z ljudmi, ki znajo molčati in videti in sočustvovati. Strto srce še vedno diha, čuti, hrepeni ... na živo.

Dovolim, da bolečina pokaže vse, razgrne mojo zgodbo do potankosti, izpuli vse, kar peče in boli kot še nikoli. Prepustim se bolečini. Posvetim ji nekaj svojega časa vsak dan, medtem ko peljem naprej vse tisto, kar je tudi važno v mojem življenju. Ničesar ne rušim. Naj opravi svoje delo. Na moji strani je in ne bo me uničila. Samo preobraziti me hoče.

Počakam, da se dopolni rojevanje resnice o moji možnosti za jutri.

Jutro

S čistimi očmi bomo zagledali novo jutro, ko mine ta noč. Potem se lahko začne tisto, kar je za nas pripravila naša živost. Vrne se moč, vrne veselje do življenja, čeprav ne vemo, kdaj se bo zgodilo.

Žalujem, da ne postanem depresivna oseba

Kdor se poda v čisto žalovanje, ne bo doživljal ne obupa ne depresije, ker ostaja povezan z življenjem. Zato njegova žalost ne zastane in ne postane grenkoba, razočarana otopelost, bes, sovražnost. Najboljša preventiva depresije in (samo)uničevalnosti je prav sposobnost živega, globokega in čistega doživljanja žalosti.

Plemenita žalost je veliko morje v nas, pradavna voda, iz katere lahko zajamemo svoje nove žive celice.

Kot v prastarem obredu rojevanja se iz meglic rojeva novo bitje na novi stopnji svoje evolucije.


Oznake: osebna rast žalovanje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...