Pojdi na glavno vsebino

Pogovor ali čvekanje

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Italijansko društvo psihologov je te dni opozorilo na čvekanje stašev o težav njihovih otrok (po spletu). To odnose ruši in ne gradi.

Potreba, da bi se posvetovali z drugimi starši, je upravičena. Želja, da bi delili svoje stiske, je tudi še kako utemeljena. Dobro je, da nismo sami v svojem starševstvu. Toda zdi se, da smo izgubili čut za to, kako tej potrebi zadostiti na ljubeč in spoštljiv način.

Italijansko društvo psihologov je temu posvetilo posebno pobudo, saj se zadeva zelo razrašča in po njihovem mnenju škodi otrokom in staršem.

Kako naj otrok zaupa staršem svoje stiske in skrivnosti, če se izkaže, da bo o tem obveščena cela truma ljudi, ki mu niso blizu in ki bi jim sam nikoli tega ne povedal? Kako se počuti, če cela skupina maminih prijateljic ve, da lula v posteljo, da nima prijateljev, da ga je strah, da je mami rekel to ali ono …?

Zdi se, da moramo biti vsi na FB ali da brez socialnega omrežja nismo vidni niti samim sebi. Ne znamo odmerjati časa za te aktivnosti, nimamo še spletne kulture, nismo še razvili čuta za to, kaj je in ni primerno dajati v javnost. Pišemo pogostjo tjavendan, v površnem jeziku, razpošiljamo vse mogoče vsevprek … tipkovnica pa uboga in izvede, kar nam pade na pamet. Ne slišimo v sebi modrega glasu, ki pravi, naj počakamo, premislimo, si prevzamemo odgovornost. Naj pretehtamo posledice. In kar vsi lahko vse vedo, razgaljamo in razstavljamo svoje osebno življenje (in življenje najbližjih) brez obzira.

Katero naj bi bilo srčno merilo?

Pisali naj bi vedno osebno oziroma govorili o težavh svojih otrok samo z izbranimi in najožjimi prijatelji in še takrat moramo premisliti, kako lahko to občuti otrok. Ali to, kar pripovedujem, gradi odnos med nama? Veča njegovo zaupanje vame?

Vsi jasno čutimo, (če se ustavimo in zberemo), kaj je čvekanje in kaj pogovor, ki spoštuje človeka, o katerem govorimo. Spoštovanje otroka je oblika ljubezni in osnova naše starševske avtoritete.

Ljubezen ima veliko obrazov. Včasih je to obaz tišine, obzira in zadrževanja svoje potrebe po podpori, dokler nam ne postane jasno, kako jo varno in častno iskati in najti v svetu.

Ostajajmo v ljubezni in zbranosti, ko vtipkavamo svoja sporočila. To nas obvaruje in to obvaruje naše otroke.


Oznake: za starše


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...