Pojdi na glavno vsebino

Podpora in pohvala

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Podpora in pohvala

Podpore, toplega ognja za mrzle ure smo zelo potrebni. Bolj kot pohvale.

Podpora je drža, v kateri lahko drugi dajejo najboljše od sebe. Zakaj?

Podpora pomeni, da naklonjeno in z močjo vere vase gledam drugega, ki se trudi, ki se mu zatika, mu delno uspeva, sopiha v strmini … Morda mi sploh ni blizu, kar dela. Morda se mi ne zdi vredno, dovolj lepo, primerno. Morda je po mojem mnenju celo na nepravi poti, se trudi zaman ali po nepotrebnem ... skratka, tega ne morem iz srca občudovati, ker me ne nagovarja in se mi ne zdi niti pametno ... a sem kljub temu zanj toplo ognjišče.

A lahko podpiram delavnost tega bitja, tisto, kar trenutno razume, vidi, zmore in zna. Lahko sem ob tej osebi, ki išče in tava in ostaja morda v trmi in nedoslednosti. Lahko dajem toplino, razumevanje, bližino. Lahko vidim kaj malega, kar je lepo tudi zame. Lahko se zanimam in odkrivam kaj, česar ne razumem in ne vem. Lahko pomislim, da kako je meni dragoceno, ko sem negotova in zbegana in neuspešna, da kdo prisluhne in mi zna sporočiti, da bom prej ali slej našla izhod po svoji meri, ker vsako bitje rešuje svoje življenje, kot najbolj zna.

Ja, le zakaj naj to počnem?

ker je to edina drža, ki lahko ohranja med nama živo vez in rodi kaj dobrega za oba.

Občudovati in hvaliti je lažje kot podpirati. Pohvaliti drugega, ki je nekaj že dosegel, ne terja velikega truda. Če v meni ni zavisti, je srčno občudovanje nekaj preprostega, je pretakanje obilja. Resnici na ljubo tudi tega ne znamo, ker med nami to ni vrednota in del vzgoje. Torej je res preprosto, a pogosto se je tega treba šele učiti.

Podpiranje pa je VEDNO zelo zahtevna veščina.

Jaz sem se drugega veliko težje naučila kot prvega. Ker je potrebno nehati posegati, kritizirati, ocenjevati in popravljati in siliti druge s svojo vizijo zanje najboljšega.

Besedo podpora sem prvič srečala na Veri vase, ko jo je pogosto uporabljala Josipa. Prav tako sem težko dojela njen izraz speljati stvari. V obeh je prisotna ista nevsiljiva drža bližine, ki drugemu dovoljuje, da išče, da ne ve, kaj bi, dela napake, tava v začaranih krogih in nazaduje, a da obenem ni nikoli sam in da čutimo, da bo nekako speljal na svoj način. S tem, kar je in ima v sebi. Njegova življenjska oprema obstaja, tako kot moja, in ni nič manj vredna.

Zato zdaj vidim, koliko mi je lažje stati ob ljudeh, ki jih imam rada, ko jim ne gre po mojih načrtih. Končno mi je jasno, kje je moj prostor, in samo s tega prostora je mogoče dati in prejeti ljubezen naših najbližjih.


Oznake: osebna rast podpora

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...