Pojdi na glavno vsebino

Počastiti človekovo vsakdanje delo

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Počastiti človekovo vsakdanje delo

Dragoceni smo, skupaj vzdržujemo svet.

Kaj vse je dragoceno, pa tega ne ovrednotimo na glas, z besedo in dejanjem?

Dragocena je ženska, ki zjutraj nahrani svoje otroke. Koliko jo je stalo, da jih je sprejela, spremljala v rasti, prestala strahove vseh vrst, poskrbela, da imajo kaj jesti? Je to res samoumevno?

Dragocen je moški, ki se dan za dnem prebija skozi naporno službo, podpira svojo žensko in otroke, kot zna, naredi, kar zmore ... je to res premalo, da bi se nam zdelo vredno hvale in pozornosti?

In otrok, ki bi rad ustregel odraslim, pa mu je šola pretežka in se bori z nalogami in učenjem in hrepeni po svobodi in igri, je vedno v zamudi ... ali je to res vredno samo graje?

Življenje je zahtevno za vsako bitje, od hrasta in mravlje pa do človeka. Potrebno je dati veliko od sebe, da preživimo, še več pa, če hočemo zaživeti. Razumeti, doživeti, dati in dobiti ... je neskončna pot minut, ur in dni, neskončno potovanje skozi nenehno delo.

Ljubezen do dela lastnih rok naj bi bila temeljna ljubezen naše vsakdanjosti. Ne bomo slavni od neštetih drobnih dejanj, ki omogočajo našo vsakdanjost, in nobene nagrade ne bo. A če se nas dotakne spoznanje, kako zelo pomembno je vsako najmanjše delo, bomo doživljali svojo dragocenost in jo znali tudi izžarevati.

Morda se nam nihče ne zahvali in nihče glasno ne pove, da opaža našo predanost skupnemu življenju. To pomeni, da nismo dovolj jasni – ali pa niti sami ne cenimo svojega prispevka.

Občutimo, kako smo potrebni priznanja! Povejmo sebi, da se počutimo dragocene. Povejmo drugim, da se jim posvečamo in da ne delamo brezdušno in samo zato, ker MORAMO.

Praznujmo delo sebe in soljudi, vredni smo tega in zelo potrebni.

Vsi skupaj in vsak zase vsako jutro dvignemo skupno sonce smisla in moči.


Oznake: osebna rast delo

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...