Pojdi na glavno vsebino

Pet sekund ... in se premisliš.

Pet sekund ... in se premisliš.

Zanimiva knjiga nas opozarja, zakaj je potrebno ukrepati takoj. (M.Robbins, La regola dei 5 secondi, Sperling&Kupfer)

Obstajajo velike in drobne odločitve.

Velike odločitve zahtevajo premislek. Takrat si je prav dati ves potrebni čas.

A vsakdanjost je polna neštetih drobnih odločitev, ki potem vplivajo na kakovost življenja. Jasno nam je, da bi radi kaj naredili in da je pametno. A po poti do izpeljave se izgubimo, raztresemo, prekinemo svojo usmerjenost v cilj. M. Robbins opisuje, kako se je njeno življenje spremenilo, odkar se je naučila takoj izpeljati, kar je prepoznala kot pametno. Opazila je namreč, da po pametnem sklepu (zdaj bi bilo dobro, da grem na sprehod … ali grem v sobo počivat namesto pred TV jest ...) zadošča 5 sekund obotavljanja, da se premisli. In da to potem ni odločitev iz srca in modrosti (taka je bila PREJŠNJA odločitev), ampak gre samo za naval dvomov, lagodnosti in starih navad zavlačevanja in odlaganja).

Strinjam se s tem in sami lahko preverite, ali drži. Ko vemo, da je kaj dobro, bi bilo res najbolje tisto takoj narediti. Preden se začnejo običajne litanije (ni časa, ne morem, morda pozneje, morda ni bistveno zdaj, morda sploh ni važno, zdaj se mi ne da ...).

Lepše nam bo, če se naučimo slediti vzgibu, ki nas dela žive in prisotne namesto večno obotavljajoče in v nenehnem preklapljanju. To ne pomeni noreti cel dan od enega dela do drugega. Pametno odločanje vključuje počitek, oddihe in premore, ozaveščanje dogajanja, preglednost in izbiranje. Skratka, dela nas svobodne, ker stvari ne obvisijo napol, obenem pa imamo možnost, da vključimo vse, kar je pomembno, ne le obveznosti!


Oznake: osebna rast zavlačevanje in odlaganje

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...