Pojdi na glavno vsebino

Odločanje in uspeh

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Za uspeh je NE enako važen kot DA.

Ko ženske poskušajo ustvarjati, težko izbirajo med DA in NE. To je dediščina naše zgodovine in osebne zgodbe, družbenega položaja žensk in našega spola, ki išče predvsem varnost, odobravanje in gotovost v vsaki potezi, boji pa se raziskovanja, neuspeha in kritike.

Pritrditi je težko, ker je potrebno, da se prebudijo zaupanje v svet, vera vase, navdušenje nad priložnostjo, zanos, pogum … torej izrazi globoke vitalnosti, privrženosti življenju. Želja po uspehu pravzaprav ni nič drugega kot želja, da bi našle svoj prostor pod soncem in se tam razcvetele pred ljubečimi očmi sveta.

Odkloniti priložnost pa pomeni, da čutim, da treba zavarovati prostor lepega v sebi, ki je potreben širine, razprtosti. Prostor ustvarjanja ne prenese kopičenja, dušenja, raztresenosti in zmedenosti. Sprejemati obveznosti, ki jemljejo moč, kradejo čas, usmerjajo v stranske poti, v sprotna tolažilna zadoščenja … vse to jemlje prostor bistvenemu, ki živi od zračne svobode in nedoživetega, novega.

Svoje želje je treba počastiti vsak dan. Najti je treba trenutek, da jih nahranimo, ker so žive, potrebne nege. Delati brez prave izbire in vsevprek pomeni zanemarjati in poniževati delo, ki ga ljubim, in svojo edinstveno moč.

Ključna beseda pri vsem tem je skromnost: zmeraj je treba vedeti, da je uspeh sad delavnosti, prizadevanja, trpežne ljubezni, vaje. Zavračati vse priložnosti kot ne dovolj dobre, ocenjevati vsako ponudbo zviška … je enako uničevalno za talent kot sprejemati vse in se razpršiti na vse konce. Ne omogoči nam, da bi spletle mrežo, po kateri se povežemo s svetom, in da bi postopoma razvile vse potrebne spretnosti, ki omogočajo uspeh.

Pomaga nam zbrano, vsakodnevno in ljubeče poglabljanje občutljivosti za notranje dogajanje.

Če smo pristne, kmalu lahko dovolj natančno dojamemo, ali nas izbrana pot gradi, utrjuje in povezuje s pravimi ljudmi … ali pa ruši, ločuje od sveta in prazni. Ko to začutimo, pa se je treba odločiti. DA ali NE.

Odločanje ni lahko, a z vsako odločitvijo, ki jo potem opazujemo v njenem učinkovanju, postajamo uspešnejše.

Ne bojmo se odločanja, ker v vsakem primeru pove, kaj se dogaja v nas, in nam pomaga do razčiščevanja. Neodločnost je dobra le kot krajše ali daljše uvodno obdobje pred odločitvijo, nikoli kot življenjski slog.

Ljubezen do sebe nas podpira, ko ugotavljamo, da smo se odločile napačno. Daje nam moč, da se vrnemo nazaj in presekamo vez, ki vleče na dno.

Podpira nas tudi, ko ugotavljamo, da smo na pravi poti, a da je težko. Navdihne nam prave korake in srečanja, ki nas opogumijo in poženejo najglobljo, gorečo vztrajnost.

Navdušenje nad seboj nam vsak dan spet vrne dušo. A treba ga je iskati in gojiti kot dragoceno rastlino, ki živi od čistega zraku.

V neizčrpni, zvesti ljubezni do sebe, ki zaliva in brani to sveto navdušenje ter hodi po svetu iskat vse, kar ga hrani, pa je skrivnost uspeha.


Oznake: osebni razvoj


Preberite še

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...