Pojdi na glavno vsebino

Odkritost brez modrosti

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Odkritost brez modrosti

Danes vse bolj opažam, da ljudje izgubljajo občutek odgovornost do tega, kar povedo na glas ali celo napišejo na splet.

Razlikovanja med surovo neposrednostjo in čutečim obzirom se naučimo v družini. Nikjer drugje to ni možno in pozneje se težko odvadimo razpuščenosti, zaradi katere bleknemo karkoli nam pade na misel. Odgovornost je namreč predvsem to, da se zavedam posledic in da jih jemljem nase v celoti. Surova komunikacija pa je nagonska in ljudje se potem čudijo, trdijo, da niso mislili dobesedno, se včasih površno opravičijo ... in nadaljujejo v istem slogu. Sposobnost, da bi opazili in ocenili razsežnost svojih dejanj, žal največkrat manjka – in prav to je bistvo neodgovornosti.

Surova odkritost si ne zasluži, da bi ji rekli iskrenost. Iskrenost namreč zajame iz globine, ne s površne gladine sprotnega in očitnega. Zanima jo izmenjava resnice, ki jo je treba sploh prepoznati in se ne ponuja kot prva in najglasnejša beseda, ki plane iz ust. Iskrenost opazuje, ugotavlja in odmerja, ker se vedno zaveda, da ljudje govorimo različne jezike in da je vedno potreben prevod, da se vsaj približno razumemo.

Metanje besed v druge, ko si ne vzamemo časa, da bi prepoznali jezik drugega ter opazili meje, ki jih je drugi postavil (in kaj torej sporoča, da zmore nositi brez ogroženosti in napadalne nuje), je preprosto povedano le oblika nasilja. Besede imajo namreč prav isto težo in učinek kot udarec, kamen, nož ali celo potresni sunek.

Odgovorna in čuteča iskrenost preveri, kateri je njen cilj. Cilj je lahko umik, ker so trenutni pogoji nezreli za iskreno komunikacijo, lahko raziskovanje, da opredelimo dejstva, lahko prvi korak, ker smo utemeljeno presodili, da velja poskusiti, lahko velik skok, ker je čas za premik že tu in se ga veselimo in uživamo sadove dolgotrajne nege odnosa.

Pretehtajmo svoje besede, ki jih pošiljamo v svet. Naj odpirajo pogled v zeleno ...


Oznake: osebna rast iskrenost

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...