Pojdi na glavno vsebino

Smer, kjer vzhaja sonce

| Izvirna strokovna vsebina Josipa Prebeg, napisala Alenka Rebula.

Smer, kjer vzhaja sonce

Odkrivati še in še, kdaj nismo v ljubezni (pa mislimo, da smo), je ključno, če si želimo topline in sprejetosti.

Obsijano življenje se zgodi vsakokrat, ko stopim v ljubezen.

Pogosto mislimo, da smo dragim osebam rekli kaj v njihovo dobro, ali da jim bo dobronamerna kritika v pomoč. Ko pa pogledamo vase in občutimo, v kakšnem stanju smo kaj izrekli, ker nas je gnalo, dojamemo, da nismo delovali iz čiste ljubezni (torej brez pritiska).

Morda je šlo za pokroviteljsko držo, morda za domišljavo prepričanje o tem, kaj je najboljša odločitev za drugega, morda za prikrit očitek ali zahtevo ali za prizadetost, ki zdaj išče povračilo pod krinko svetovanja.

Ob zavedanju, da smo drugega kljub dobrem namenu v resnici ranili ali prezrli ali zavrnili, se najprej prebudi občutek krivde. To seveda boli in najbolj je prizadet naš vzvišen ego, ki noče delati napak , da bi bilo potem treba kaj skromno priznati in popravljati. Zato najraje ne opazimo, da nismo v ljubezni, če imamo močan ego … in kdo ga nima?

Ego-drža oddalji od nas drage osebe, a tudi vse ljudi, s katerimi imamo opravka. Vsi bodo bežali ali napadali, če jih bomo nagovarjali v drži obsojanja ali pridiganja. Tudi težje stvari je mogoče povedati povezovalno.

Odkrivati, kdaj vse nismo v ljubezni, lahko odpira pot veselju, saj zdaj vemo, kaj odbija. Tudi nas same! Možno je srečanje, možna je toplina stika. Biti v ljubezni je naše najbolj naravno, a tudi najbolj zahtevno stanje, če smo bili od nekdaj vajeni usmerjanja drugih. Le nenehno pozorni na povezovanje brez ukazovanja lahko gradimo življenje, ki bo polno bogatih, sončnih trenutkov.

Zavedanje odpre pot ljubezni in občutek krivde se razkroji v žaru novega namena in nove drže. Brez strahu lahko opazimo, kdaj smo rušilni, in stopimo iz sence, ki mrazi še najbolj nas same.

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...